Agrifood krijgt toegang tot Brightlands-fonds

????????????????????????????????????

De landbouw is een economisch sterke sector in Limburg. Vernieuwende ondernemers in de agrifood-sector krijgen toegang tot Chemelot Ventures. Dat fonds verschaft kapitaal aan startende en snelgroeiende ondernemers op en rond de Limburgse Brightlands campussen. Het fonds gaat zich nu ook nadrukkelijk richten op agrifood.

De uitbreiding krijgt de vorm van een aparte entiteit, Brightlands Agrifood Ventures, die wordt beheerd door Chemelot Ventures. Dit fonds is in 2014 opgericht door de Provincie Limburg, DSM, LIOF en de Rabobank voor ondernemers in chemie en materialen (Brightlands Chemelot Campus) en gezondheid (Brightlands Health Campus Maastricht). Nu de Brightlands Campus Greenport Venlo van start is gegaan wordt ook de agrifood-sector aangesloten.

Brightlands Agrifood Ventures heeft bij de oprichting een omvang van ruim € 17 miljoen, gevoed door de Rabobank Venlo (€ 5 miljoen), de Provincie Limburg (€ 5 miljoen) en LIOF (€ 1 miljoen). Het fondsmanagement draagt zelf ook bij. Verder heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een bedrag van € 6 miljoen toegezegd in het kader van de zogeheten Seedcapitalregeling.

Vandaag hebben de betrokken partijen op de Brightlands Campus Greenport Venlo hun handtekening gezet onder de uitbreiding van het fonds. Bij die uitbreiding is tevens bepaald dat het fonds het komend jaar open zal staan voor het toetreden van andere investeerders.

Economiegedeputeerde Twan Beurskens en landbouwgedeputeerde Hubert Mackus: ,,Door de groei van de Brightlands Campus Greenport Venlo was te voorzien dat ook het innovatieve midden- en kleinbedrijf behoefte heeft aan risicokapitaal. Daarom investeert ook de Provincie in de uitbreiding van dit fonds.”

Chemelot Ventures verwacht dat het agrifood-fonds investeert in acht tot tien technologische startups in de agrifood, die een sterke link hebben met de Brightlands Campus Greenport Venlo. Het fonds concentreert zich onder andere op innovaties op het gebied van gewasbescherming en –optimalisatie, zaadverbetering, precisielandbouw, het waardevol maken van afval uit de land- en tuinbouw en gezonde voeding.

Directievoorzitter Jacques van der Linden van de Rabobank Venlo en omstreken: ,,Rabobank Venlo is ervan overtuigd dat via deze investering een impuls wordt gegeven aan de innovatie in de agrifood sector. Daarnaast kan er veel waardevolle kennis worden uitgewisseld met de investeringstak van de Rabobank, Rabo Private Equity, die tevens in andere Nederlandse en Internationale agri-food gerelateerde fondsen investeert.”

Chemelot Ventures is de opvolger van het in 2004 opgerichte Limburg Ventures dat een omvang had van circa € 15 miljoen en ruim 20 investeringen heeft gerealiseerd. Chemelot Ventures is opgericht in 2014 met een kapitaal van € 40 miljoen en heeft sindsdien 12 investeringen gerealiseerd. Met de uitbreiding naar agrifood (€ 17 miljoen) bedient het fonds nu ondernemers op of om drie Brightlands-campussen in Geleen (Brightlands Chemelot Campus), Maastricht (Brightlands Maastricht Health Campus) en Venlo (Brightlands Campus Greenport Venlo).

www.chemelotventures.com
www.brightlandsagrifoodventures.com

 

Logo Rabobank Venlo Logo Chemelot Ventures

Logo LIOF   Logo Provincie Limburg

Bron en Foto Provincie Limburg

Geef een reactie