In Parkstad Limburg Theater Heerlen staat zaterdag 18 november de vijfde editie van jazzOUT!  Op het programma. Vanaf 19.00 Jazzt Heerlen vanaf divisie podia naar een hoogtepunt. Garant daarvoor staat een fantastische line-up die de ‘international current state of jazz’, weerspiegelt. Tony Allen, de grondlegger van de Afrobeat brengt een eerbetoon aan beboplegende Art Blakey, andere headliners zijn de Britse jazz-, soul- en funkformatie Incognito, de New Yorkse jazzgrootmeesters Trio of Liberty en Jaga Jazzist uit Noorwegen. Ook Upcoming sensaties als Jazzmeia Horn (VS), Kamaal Williams (UK), Ala.Ni (UK), The Mechanics (BE) en uit eigen land Michiel Stekelburg met zijn kwintet tonen hun swingende artistieke kunnen. De presentatie is in handen van Paul Versteegen, Tim op ’t Broek en John Hendrix met muzikale ondersteuning van DJ Skizm en DJ Sheldon.

 

Tony Allen (NG)

De in Nigeria geboren Tony Allen staat bekend als een van de meest originele drummers ter wereld. In de jaren 60 ontmoette Allen, die pas op zijn achttiende leerde drummen, de Nigeriaanse superster Fela Kuti. Samen ontwikkelden zij in een buitengewoon productief partnerschap – met liefst 30 albums op naam – de Afrobeat; een mix van jazz en traditionele, vooral Nigeriaanse muziek. Eind jaren 70 werd het iets rustiger rond de drummer. Dat veranderde met de revival van de Afrobeat na het overlijden van Fela Kuti in 1997. De unieke sound herleefde en met nieuwe remixen bereikte Allen wereldwijd een breder en jonger publiek.

Begin dit jaar bracht Allen op BLUE NOTE een eerbetoon uit aan zijn andere muzikale held, de grootmeester van de bebop Art Blakey. In A Tribute to Art  smelten twee uitzonderlijke muzikale werelden, die van de Afrikaanse polyritmiek en de Amerikaanse jazz, samen. Op jazzOUT! brengt hij deze waanzinnige en superswingende sound met The Jazz Messengers naar Heerlen. Met Allen op drums, Jean-Philippe Dary op piano, Matthias Allamane op bas en Irving Acao Sierra op sax.

Incognito (UK)

Always There, Still a Friend of Mine en Don’t you worry ‘Bout a Thing zijn de grootste hits van de in 1980 opgerichte band Incognito. De band maakte zijn debuut in 1981 met het album Jazz Funk. In de eerste jaren waren ze vooral bekend in de Engelse acid jazzscene. De doorbraak kwam met de wereldhit Always There. Inmiddels heeft de band vijftien albums op naam, waaronder een aantal met remixen en het meest recente album In Search of Better Days uit 2016. Ook is materiaal van Incognito verwerkt in andere remixen, onder andere van Masters at Work, David Morales, Roger Sanchez en Jazzanova.

Het concept achter Incognito was het oprichten van een jazz-, soul- en funkformatie met wisselende elementen qua muzikanten en stemmen. Frontman Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick is de motor achter deze succesvolle formatie. Hij is naast zanger ook gitarist, producer en componist. Andere opvallende bandleden zijn Tony Momrelle, Jocelyn Brown, Carleen Anderson, Imaani, Maysa Leak en Kelli Sae.

Kamaal Williams (UK)

Als er één stad is waar de jazzscène op dit moment bloeit, dan is het Londen. De weerklank van Londense elektronica, grime en postpunk, maken de sound anno vandaag ruw, hip en.. jawel, typisch Londens. Een van de meest opvallende namen van 2016 was het duo Yussef Kamaal met hun opwindende debuutplaat Black Focus. De plaat werd zowel door het jazzpubliek als op de dansvloer bijzonder enthousiast ontvangen. De samenwerking tussen drummer Yussef Dayes en toetsenist Kamaal Williams hield echter geen stand. Maar niet getreurd: muziek blijft. Na een waanzinnig goed optreden op Best Kept Secret eerder dit jaar staat Kamaal Williams, pseudoniem van Henry Wu, met zijn nieuwe band op jazzOUT! Bereid je voor op een denderende set. Of om 3voor12 te citeren: ‘veel opzwepender dan dit krijg je het niet.’

ALA.NI (UK)

Een melancholieke sfeer, nostalgische jazz-associaties, maar wel een volstrekt eigen sound: zangeres Ala.Ni. De singer-songwriter uit Londen en Parijs opende eind 2015 veel ogen en oren met een optreden bij Later With Jools Holland. Haar stem heeft zo’n melancholische, tijdloze en authentieke snik dat ze zomaar versleten zou kunnen worden voor een icoon als Nina Simone of Nancy Sinatra. Onder begeleiding van harp en gitaar ontsnapt ze echter aan de specifieke jazz-connotatie en zet ze een heel eigen stijl van songs schrijven en zingen neer.

In juni 2016 bundelde ALA.NI een serie EP’s op haar goed ontvangen debuutalbum ‘You & I’. Jazzy retro ballads met een hypnotiserende stem, gooi daar nog een dosis nostalgie bij en dat is de sound. Artiesten als Mary J Blige, Damon Albarn en Andrea Bocelli zijn groot fan. ALA.NI heeft soul en veel ook.

The Mechanics (BE)

Hun eerste album ‘The Mechanics Are Dancing in your Head’ verschijnt pas op 1 december, maar de eerste single ‘Out of Lovetown’ van The Mechanics is er al. De Antwerpse rockscene die zich sinds de vroege jaren 90 rond dEUS heeft ontwikkeld, is steeds meer richting jazz opgeschoven. Tom Barman doet het goed met TaxiWars, The Mechanics, met onder anderen ex-dEUS-leden Rudy Trouvé en Mauro Pawlowski, klinken spannender. De formatie presenteert zichzelf als ‘jazzgroep’. Jazz is altijd gebaseerd op de balans tussen structuur en vrijheid, tussen compositie en improvisatie. En daar gaat ook de muziek van The Mechanics over.

Tom Barman heeft er altijd voor gezorgd dat zijn handelswaar Tom Barman heeft er altijd voor gezorgd dat zijn handelswaar — of dat nu dEUS, Taxiwars of Magnus heet — goed behapbaar blijft voor een breed publiek. Trouvé heeft daar met zijn artistieke pleisterplaats, Heaven Hotel, minder mee. Commercieel succes is eerder uitzondering. The Mechanics is uit pure pioniersdrang ontstaan. Met naast Trouvé nog een man met een duimendik CV; Mauro Pawlowski, die afgelopen decennium Barmans secondant was in de voorste dEUS-linie. Verder Eric Thielemans, een jazzslagwerker die in het verleden al met Chantal Acda en de groep Distance, Light & Sky meespeelde, maar ook bijvoorbeeld deel uitmaakt van Trouvé’s Tape Cuts Tape. En dan zijn er nog gitarist Jean-Yves Evrard en elektronicaman Roman Hiele, eveneens een Antwerpse alleskunner. Samen brengen ze een ode aan freejazzlegendes. “Live hoef je geen songs te verwachten”, aldus de band. “We claimen de speelsheid, maar op een heel serieuze manier”. Een aanrader dus voor liefhebbers van de experimentele jazz en impro.

Jaga Jazzist (NO)

De illustere en experimentele Noorse supergroep Jaga Jazzist brak internationaal door nadat de BBC hun tweede album A Livingroom Hush tot het beste jazzalbum van 2002 uitriep. Toch is Jaga geen doorsnee jazzband. Sinds de oprichting in 1996 is er van alles geprobeerd om dit negenkoppige collectief in een muzikaal genre te plaatsen. Van jazzband tot rockband, van hiphop en rapgroep tot, jazeker zelfs klassiek ensemble of zangkoor. Jaga is alles tegelijk en tegelijk niets van dit alles: een niet de classificeren maar des te opwindende combinatie van jazz, elektronica en post-rock. Op hun meest recente album Starfire uit 2016 voert Jaga Jazzist je mee naar een totaal nieuw universum met een uniek geluid dat in de verte refereert naar Soft Machine, maar ook naar Radiohead en Fela Kuti en Steve Reich en John Coltrane… Oftewel: Jaga klinkt als niemand, alleen naar Jaga Jazzist.

Jazzmeia Horn (USA)

In 2015 won ze de Thelonious Monk Institute International Jazz Competition. Dit jaar zal Jazzmeia onze harten veroveren tijdens jazzOUT!. Het komt als geen verassing dat deze zangeres, geboren in 1991 in Dallas, op vroege leeftijd al interesse had in muziek. Ze groeide op in een kerkelijke familie gevuld met muzikaal talent. Het was haar oma, een jazz liefhebbende pianiste wiens pianospel door haar man (tevens priester) werd beperkt tot enkel gospelmuziek, die haar deze naam heeft geschonken: “Ik denk dat zij al wist dat ik een muzikaal kind zou zijn.”

Horn is begonnen met zingen als peuter maar moest wachten tot haar vroege tienerjaren voordat zij de jazz tegen zou komen. Met een volwassenheid en vocal vertrouwen ver boven haar jaren komt de jonge zangeres Jazzmeia Horn met haar debuutalbum A Social Call naar Parkstad Limburg Theaters. Een album dat een talent laat horen dat samen met de beste jazzvocalisten van de wereld meekan!

Trio of Liberty (USA)

New York meets Tokyo meets Amsterdam. Don Braden, Joris Teepe en Gene Jackson zijn rasechte muzikanten die hun sporen in de jazz ruimschoots verdiend hebben. Ze ontmoetten elkaar 25 jaar geleden in New York. In die tijd konden jonge musici nog ervaring opdoen bij legendarische meesters. En dat blijkt. In de afgelopen jaren hebben de heren in vele projecten samengewerkt, onder andere met Herbie Hancock, Wynton Marsalis, Betty Carter, Freddie Hubbard en Rashied Ali. Momenteel toeren ze met hun eigen Trio of Liberty de wereld over. Een absolute must-see.

Michiel Stekelenburg  (NL)

Michiel Stekelenburg, ooit begonnen als rockgitarist, kwam in aanraking met jazz tijdens zijn zoektocht naar vrijheid in spel en improvisatie. In 2011 bracht hij met zijn kersverse kwartet zijn debuut Hypnos uit, dat zowel door de pers als de jazzpodia zeer goed werd ontvangen. Intussen is hij een graag geziene gast van VPRO’s Vrije Geluiden, is zijn tweede album Layers een feit en stond zowel het album als het stuk 024 op #1 van de iTunes Jazzcharts. ‘An excellent, varied set of contemporary jazz. Stekelenburg shines as composer and guitarist, and his fine band never fails to deliver’, schreef het toonaangevende Amerikaanse All About Jazz over dit Nederlandse kwintet. ‘Stekelenburg bezit een prachtig helder geluid en een flink compositietalent’, roemt de Volkskrant. Heb je Michiel live op het laatste North Sea Jazz Festival gemist? Grijp dan je kans op het meest verrassende jazzfestival van Zuid-Nederland, jazzOUT! Met Michiel Stekelenburg op gitaar, Efraim Trujillo op sax, Franz von Chossy op piano, Guus Bakker op bas en Pascal Vermeerop drums. Dit optreden wordt gepresenteerd in samenwerking met Stichting Geïmproviseerde Muziek Limburg.

 

Tickets en informatie

De lustrumedtie van jazzOUT! vindt plaats op zaterdag 18 november in Theater Heerlen. Kaarten zijn verkrijgbaar (zolang voorradig!) bij de kassa, via en www.plt.nl.

early bird: 29,- euro – 26 november 2016 tot 1 september 2017

regular: 35,- euro – 1 september 2017 tot 18 november 2017

avondkassa: 39,- euro

Geef een reactie