Solotentoonstelling Liza Wolters – ‘Now Is A Different Back Then’

26 november 2017 t/m 14 januari 2018 | Opening 25 november 17.00 uur

 

In haar eerste museumtentoonstelling ‘Now Is A Different Back Then’ toont Liza Wolters (Landgraaf, 1992) een selectie uit haar jonge oeuvre in relatie tot nieuw werk in SCHUNCK* Museum. SCHUNCK* onderstreept met de solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Liza Wolters het belang om lokaal talent zichtbaar te maken.

   

Liza Wolters werkt met fotografie, video en installaties. Ze is gefascineerd door overbekende alledaagse situaties en toevalligheden die geregisseerd lijken, maar dit vaak niet zijn. 

Op intieme wijze legt Wolters verbindingen tussen alles wat ze tegenkomt en haar raakt. Zoals de dynamiek tussen lukraak weggezette boodschappentrolleys bij de entree van de supermarkt. Er is niet nagedacht over waarom ze er zo bij staan en toch is er in dit levende moment een tijdelijk en specifiek spel ontstaan. Bij het bepalen van haar kader filtert ze bewust de context van de omgeving. Haar onderwerpen zijn vaak op frontale wijze vastgelegd, waarin ze balanceert tussen de herkenbare eigenschappen van een plek of situatie en de abstractie hiervan. Zo zie je bijvoorbeeld duidelijk de eigenschappen van een lamp, gebouw of persoon, zonder dat het specifiek over dat gebouw, die lamp of deze persoon gaat. De ene keer zijn de beeldaspecten herkenbaarder dan de andere keer. Soms zit de balans tussen regie en toeval al in het beeld zelf en soms ontstaat het door de materialen waarmee ze werkt en hoe ze de beelden combineert en presenteert.  

Met ‘Now Is A Different Back Then’ maakt Liza Wolters haar fascinatie voor het moment zichtbaar. Ze reflecteert op de ervaring van de geleefde herinnering in relatie tot het nu; de afstand en nabijheid tussen het ontstaan en voorbijgaan van een moment. Haar relatie tot Heerlen wordt hierin ook aangesneden: van haar eerste vriendschappen tot de eerste kennismaking met kunst hebben hier plaatsgevonden. Heerlen is tegelijkertijd een plek geworden gebaseerd op herinneringen. Zowel de afstand die er nu is als de verbinding die er was, is voelbaar en fascineert haar. Een bijzonder accent vormen dan ook de foto’s die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt in de omgeving van Heerlen. 

Het werk van Liza Wolters geeft blijk van een nieuwsgierige, onderzoekende blik die de wereld om haar heen aftast en in beweging houdt. Ze kijkt met een registrerende en filosofische blik naar haar omgeving. Deze dubbele blik is voelbaar achter haar vaak bescheiden onderwerpen, die zo kunnen veranderen tot betekenisvolle eigen werelden. 

Over Liza Wolters

Liza Wolters is in 1992 geboren te Landgraaf en op haar zestiende verhuisd naar Breda voor de opleiding Beeldende Kunst op kunstacademie AKV|St. Joost. Na haar afstuderen in 2014, verhuisde ze naar Rotterdam waar ze momenteel nog steeds woont. 

In 2016 bracht Liza Wolters het kunstenaarsboek All of these images are the outcome of certain observations uit en op dit moment werkt ze aan een nieuwe publicatie die begin 2018 verschijnt.

Foto’s Beeldend kunstenaar Liza Wolters

  

Geef een reactie