College Heerlen op bezoek bij college Aken

 

Gisteren bezoek van ons Heerlens gemeentebestuur aan het gemeentebestuur van Aken. Gelukkig meer dan het uitwisselen van beleefdheden. De Akense burgemeester Marcel Philipp en de “Beigeordneten” (wethouders) lieten ons heel eerlijk zowel mooie als minder mooie kanten van de stad zien. De stormachtige ontwikkelingen van de Technische Hogeschool RWTH, met onder andere de Campus Melaten. Maar ook het levensgrote probleem in delen van het centrum met verslaafden, daklozen en de ellende daar om heen.

Aken en Heerlen liggen maar een paar kilometer van elkaar. Aken groeit, Heerlen krimpt. Zowel zulke groei als krimp hebben voordelen en nadelen. Het zou wel erg simplistisch zijn om te denken dat je het een tegen het ander kunt uitruilen. De grens, verschillen in regels, taal, cultuur, economische ontwikkeling enzovoorts maken dat ingewikkeld. Maar het moet toch mogelijk zijn meer voor elkaar te betekenen dan tot nu toe gebeurt.

Onze burgemeester Ralf Krewinkel heeft eerder al de aanzet gegeven voor meer contacten en samenwerking. Als bijvoorbeeld de treinverbinding van Heerlen naar Aken beter wordt (doortrekken Intercity) is dat een belangrijke stap, waardoor onder andere huisvesting van Akens studenten in Heerlen beter van de grond kan komen.

We hebben onze Akens collega’s uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Heerlen in 2018.

Één punt wil ik hier toch nog benoemen. De ellende die we vandaag zagen rond verslaafden (zie hierboven) hadden we nog niet zo heel lang geleden in Heerlen ook. Met onze Heerlense Hartslag-aanpak (combinatie goede zorg en veiligheidsaanpak) hebben we dit tot veel kleinere omvang terug kunnen brengen. En daar kunnen we dus best wel trots op zijn.

Tekst van Peter van Zutphen Wethouder Gemeente Heerlen

Geef een reactie