Lezing: “de Stijl”  door kunsthistorica Erna Charbon


In 1917 werden De Stijlgroep en het maandblad ‘De Stijl’ opgericht. Hierin komen kunstenaars, architecten en schrijvers aan het woord die zoeken naar een nieuwe, abstracte beeldtaal die ‘de nieuwe Beelding’ of het ‘Neoplasticisme’, wordt  genoemd. Kunst moest niet de werkelijkheid weergeven, maar de harmonie uitbeelden die volgens hen de wet was van het heelal. Abstracte vormen, rechte lijnen en heldere kleuren zouden de mensen op weg helpen naar waarheid en zuiverheid.

Meest bekende kunstenaars van De Stijl waren Theo van Doesburg,  Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en de architecten Oud en Wils.

De kunstenaars van De Stijl vormden overigens niet een vaststaande groep: de samenstelling  wisselde nogal; de architect Gerrit Rietveld en de schilder Piet Mondriaan, twee van de belangrijkste leden, hebben elkaar zelfs nooit ontmoet. De Stijl was zeer internationaal georiënteerd en heeft internationaal naam gemaakt.

 

woensdag 22 november

     Bibliotheek Landgraaf Raadhuisplein 1

Aanvang:    19.30 uur
     gratis voor bibliotheekleden, leden van het Vrouwengilde Landgraaf

                    cursisten van de Vazom. Niet-leden: €3,00                
Aanmelden : 045-5695660 of info@bibliotheeklandgraaf.nl

Foto Bibliotheeklandgraaf

Geef een reactie