Uitreiking Social Sofa voor Uur van de Buurt

Het SCHUNCK* concept ‘Uur van de Buurt’ is door de Stichting Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor Bibliotheken (SPN) gekozen tot het meest innovatieve bibliotheekproject van Limburg. Hiermee wint SCHUNCK* Bibliotheek de ‘Social Sofa’, een zitbank van mozaïek, die bij de bibliotheekvestiging van Heerlerheide geplaatst wordt.  De officiële onthulling vindt plaats op maandag 4 december. Bij de onthulling van de Social Sofa is ook aanwezig dhr. Hans Theunissen (onder voorbehoud), gedeputeerde van de Provincie Limburg. 

 Ook op twaalf andere plekken in Nederland worden gelijktijdig om 16.00 uur Social Sofa’s uitgereikt aan twaalf innovatieve bibliotheken, in iedere Provincie een. Deze bibliotheken namen allemaal deel aan de landelijke wedstrijd, en hebben een project ingediend dat, net als de Social Sofa, symbool staat voor samenwerking en verbinding in de wijk of plaats. 

 Programma in Heerlerheide: 

14.45-15.00 uur: Inloop en ontvangst 

15.00 uur: Welkom algemeen directeur SCHUNCK* Kor Bonnema en korte toelichting op het project door het Hoofd Bibliotheek Baukje Vrieswijk. 

15.30 uur: Korte activiteit volgens het concept Uur van de Buurt, waaronder het uitroepen van een nieuwe Held van de Buurt. 

15.45 uur: Gedeputeerde provincie Limburg, de heer Hans Theunissen 

16.00 uur: Op het Corneliusplein: Officiële onthulling Social Sofa door de gedeputeerde, hr. Hans Theunissen.

 

 Wilt u ons laten weten of aanwezig zult zijn bij de onthulling van de Social Sofa? U kunt zich aanmelden via communicatie@schunck.nl / Heidi Huls. 

 Meer over Uur van de Buurt en de Social Sofa:  Uur van de Buurt: laagdrempelige toegang tot kennis en cultuur. Uur van de Buurt is een nieuw concept dat in 2017 in Heerlen werd geïntroduceerd als programmering voor de vestigingen in de wijken van Heerlen.  Tijdens Uur van de Buurt gaat het om ontmoeten en leren van elkaar. De onderwerpen hebben altijd te maken met thema’s of inwoners van de betreffende wijk. Inwoners kunnen zelf thema’s inbrengen, informatie met elkaar delen, van elkaar leren en er is tijd voor een gezamenlijke kop koffie en een praatje. Op deze wijze leren de inwoners van de wijk buurtgenoten kennen met een speciale hobby, interessante kennis, met een bijzonder beroep of die zich op welke wijze dan ook verdienstelijk hebben gemaakt voor de wijk. In dat kader wordt ook regelmatig een Held van Buurt in het zonnetje gezet. 

 Het doel is hele laagdrempelige toegang tot kennis en cultuur, dicht bij huis, rondom thema’s die passen bij de buurt waar je woont. De medewerkers in de betreffende wijkvestigingen krijgen veel vrijheid om passende programmering te maken, zolang het past binnen het kader van de bibliotheekfunctie: lezen, leren en informeren.

 Social Sofa: bibliotheek als natuurlijke ontmoetingsplaats in de wijk. De Social Sofa is een idee van cabaretière Karin Breurs. Zij heeft dit concept in 2006 bedacht uit onvrede tegen de sociale verkilling. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen omdat er veel behoefte bleek te zijn aan natuurlijke ontmoetingsplaatsen in de wijken. Hierdoor geïnspireerd, bedacht de Stichting Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor bibliotheken (SPN) deze wedstrijd voor bibliotheken. Het meest innovatieve project waar samenwerking en verbinding centraal staat, maakte kans op de plaatsing van een bankje bij de locatie van de bibliotheek. 

Bron en Foto Schunck

Geef een reactie