Ook het vijfde thuisduel in de competitie sloot KVC Oranje winnend af. Tegen Kakertse Boys werd het 2-0. Door die zege blijft de ploeg van trainer Paul van Putten in de vierde klasse B eerste achtervolger van koploper Wijnandia, dat uit bij Vaesrade met 0-4 zegevierde. KVC Oranje won dus, maar het was geen overwinning over een geplaveide weg. Daarvoor legden de bezoekers te veel struikelbrokken op de groene onderlaag, tenminste in het eerste bedrijf.

Zo’n uur voor de wedstrijd tegen Kakertse Boys is het kil en guur op Sportark Bleijerheide. Elftalleider Jos Duijsings heeft daarbij weinig positiefs te melden. ,,De buienradar”, zo laat hij weten ,,geeft voor de komende uren nattigheid aan.” Als Jos wordt geconfronteerd met de stelling dat weersvoorspelling niet meer is dan kansberekening en dat het wel eens heel anders kan uitpakken, dat komt hij met het door hem vaker gebezigde ,,zou goed kunnen.”  Die woorden betekenen feitelijk dat Jos het er niet mee eens. Dit alles overigens zonder enige vorm van cynisme. Integendeel, je zou er zo maar humor in kunnen ontwaren.

Evenna half drie wordt de wedstrijd door scheidsrechter René Cauberg uit Geleen in gang gefloten. Pluvius heeft niet meer dan een paar verdwaalde druppels in petto voor de pakweg 100 getrouwen, inclusief acteurs welteverstaan.

Kakertse Boys komt als beste uit de startblokken. Op aangeven van Mohammed Chmourk schiet Jeffrey Sprenger op de buitenkant van de rechter paal. Even later ook een aanvallende actie aan de andere kant. Martijn Sangen ziet zijn schuiver gepakt door gastendoelman Nick Berendsen. Nog steeds is het somberheid troef aan de hemel. De sluizen zullen overigens nooit helemaal open gaan, deze middag. Spatjes regen, erger wordt het niet, blijven de aanwezigen wel geselen, als KVC Oranje lijkt te ontsnappen. Mohammed Chmourk gaat in een duel met Frank Mayntz binnen de zestien tegen de vlakte. Tot opluchting van iedereen die de thuisclub een warm hart toedraagt ziet scheidsrechter René Cauberg er geen pingel in.

Tijd voor de thuisclub om ook eens van zich te doen spreken. Een paar decennia geleden stond vader John Frauenrath binnen de lijnen om ballen tegen te houden, om doelpunten te voorkomen dus. Nu is zoon Chris juist gedreven op jacht om te scoren, doelpunten zijn zijn lust en zijn leven. In de beker trof hij al vijf keer doel, in de competitie tot nu toe twee maal. Vóór de rust is hij tot twee keer toe heel dicht bij zijn derde. Beide keren echter redt doelman Nick Berendsen van de Boys op miraculeuze wijze. Gevolg is dat de rust zonder treffers wordt bereikt.

Na de hervatting verandert het spelbeeld. In voetbal kun je scoren met een kopbal. Maar je kunt ook een bal tegen je kop (lees: hoofd) krijgen, met als gevolg een doelpunt. Dat overkomt Martijn Sangen. Joey Niesters neemt op rechts een corner. Doelman Nick Berendsen wil de bal weg boksen, maar de  ongelukkige goalie raakt het achterhoofd van Sangen. De bal gaat richting de doellijn. Een drietal gastenverdedigers werken de bal weg. KVC Oranje beschikt niet over doellijntechnologie, maar scheidsrechter Cauberg staat zelf op de achterlijn naast het doel. Zijn timmermansoog neemt waar dat het speeltuig de doellijn dan al pakweg een halve meter is gepasseerd en kent terecht een doelpunt toe: 1-0.

Even later is het opnieuw raak, wederom voor KVC Oranje. Joey Niesters, nu vanaf links, geeft een voorzet. De bal gaat voorbij de tweede paal en lijkt achter te gaan, maar Martijn Sangen kan alsnog voorzetten. Weer komt Nick Berendsen aan de bal, maar hij weet het ding niet goed te verwerken. Via wat omwegen is het aan Chris Frauenrath om de 2-0 binnen te schieten. Daarmee staat zijn competitieteller dus toch nog op drie, bij zeg maar de derde serieuze poging.

In het vervolg gaan de bezoekers op jacht naar de aansluiting. Er ontstaat ook dreiging, maar echt gevaarlijk wordt het niet voor de veste van thuisclubkeeper Calvin Pötgens. Aan de andere kant is er wel herhaaldelijk brandgevaar. Inzetten van onder meer Chris Frauenrath en de ingevallen Niels Lanckohr missen doel of worden een prooi voor Nick Berendsen. Na afloop is iedereen het erover eens dat de zege van oranje-wit verdiend is, maar ook dat het zeker in het eerste bedrijf geen gemakkelijke opgave is geweest voor de discipelen van Paul van Putten.

Komende week gaat KVC Oranje op bezoek bij RKHBS, terwijl Kakartse Boys het thuis mag opnemen tegen Passart-VKC.

Archieffoto@Parkstadactueel/Tom de Cock

 

Geef een reactie