4 dagen lang de Film Victoria And Abdul te zien in het filmhuis de Spiegel.

 

Groot-Brittannië, Verenigde Staten, 2017 /112 minuten

Regie: Stephen Frears

Met: Judi Dench, Ali Fazal, Michael Gambon e.a.

 

Vrijdag 1 december / 20.00 uur     TICKETS

Zaterdag 2 december / 20.00 uur   TICKETS

Zondag 3 december / 14.00 uur     TICKETS

Maandag 4 december / 20.00 uur   TICKETS

 

★★★★ NRC – “Victoria geselt racisme en islamofobie
★★★★ AD – “Judi Dench weer in topvorm. Zij maakt van Victoria een nieuwsgierige, open , standvastige vertolking die zeker een Oscarnominatie verdient.

 

Koningin Victoria wordt door regisseur Stephen Frears in zijn film aanvankelijk weinig flatteus voorgesteld: zij snurkt en slurpt en straalt geen levensvreugde meer uit. De hoogbejaarde vorstin lijkt aan het einde van haar Latijn. Totdat zij tijdens een stomvervelende plechtigheid ter gelegenheid van haar gouden jubileum, in de ogen kijkt van een knappe, Indiase bediende, genaamd Abdul Karim. Hij is speciaal voor dit jubileum naar Engeland gekomen. Het is, wat haar betreft, vriendschap op het eerste gezicht. Of misschien wel meer. De film is gebaseerd op waargebeurde ontmoetingen, die tot een andere visie op de vorstin hebben geleid.

Nadat Judi Dench in 1997 eerder koningin Victoria speelde in de film Mrs. Brown over haar relatie met een Schotse jachtopziener, vertolkt ze nu de vriendschap met een Indiase moslim. Victoria lapt alle protocollen aan haar laars en lijkt totaal in de ban van de charmante Abdul. Dit roept grote ergernis en tegenwerking op bij de hofhouding.

Frears snijdt, hoewel de film zich rond 1890 afspeelt, diverse actuele problemen aan. Vreemdelingenhaat, angst voor andere culturen en religieuze vooroordelen komen voorbij. Verrassend genoeg bevat dit drama ook veel humor, waardoor het nooit topzwaar wordt. Maar het bittere einde snijdt door de ziel.

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

 

Geef een reactie