Adres: Place de l’Opéra, 4000 Liège, België

Componist: Giuseppe Verdi

DUUR: 02:55

TAAL: Italiaans

GEREGISSEERD DOOR: Stefano Mazzonis di Pralafera

Dirigent: Giampaolo Bisanti

CHEF VAN DE KOREN: Pierre Iodice

KUNSTENAARS: George Petean , Devid Cecconi , Jessica Nuccio , Lavinia Bini , Giuseppe Gipali , Davide Giusti , Luciano Montanaro , Sarah Laulan , Roger Joakim , Patrick Delcour , Alexise Yerna , Zeno Popescu

AANTAL REPRESENTATIES: 10

DATA: Van donderdag 21-12-2017 tot zaterdag 06-01-2018

 

 

Met Rigoletto brengt de Koninklijke Opera van Wallonië-Luik een van de meest bekende operawerken van Giuseppe Verdi. De wereldberoemde Italiaans componist is  een unieke figuur in de geschiedenis van de opera. Verdi kreeg muziekles van de plaatselijke organist en nam op zijn twaalfde jaar diens functie over. Hij debuteerde in 1839 als operacomponist met ‘Oberto, Conte di San Bonifacio’, die in het Milanese Teatro Alla Scala in première ging. De première (1842) van Nabucco maakte hem op slag beroemd, vooral het koorlied ‘Va, pensiero, sull ali dorate’ werd uiterst populair. Nabucco werd voor het eerst opgevoerd met de prima donna Giuseppina Strepponi, zijn latere vrouw.

In de daarop volgende jaren componeerde Verdi snel achtereen tien opera’s, enkele met verborgen historische patriottische thema’s die sterk aanspraken. Rigoletto, het eerste deel van Verdi’s ‘trilogie van het volk’, was aanvankelijk het doelwit van een totale afwijzing door de Venetiaanse censuur. Die verplichten de librettist en componist om het werk volledig te herzien.

Maar dit gepassioneerde meesterwerk van haat, geweld, liefde, vloek en wraak bevat simpelweg sublieme muziek die leidt tot een nieuwe stijl, die theatraal realisme en melodieuze verleiding combineert. Het beroemde ‘La Donna e mobiel’  vormt slechts het topje van de ijsberg. Zich bewust van de effectiviteit van zijn melodie en om plagiaat te voorkomen, verbood Verdi de zangers overigens om het nummer buiten het theater te neuriën.

Het overweldigende succes van de première, op 11 maart 1851 in Teatro La Fenice in Venetië, bewees zijn gelijk. De magie is tot op de dag van vandaag ongebroken. Het maakt Rigoletto tot een ‘must-see’  … om te zien maar ook om te beoordelen zonder mate! En zeker deze Rigoletto, met Italiaanse topbezetting en meesterlijk geregisseerd door Stefano Mazzonis di Pralafera.

Synopsis: De  Hertog van Mantua (een absoluut heerser) onteert vrouwen. Hun mannen of vaders laat hij vermoorden. Zijn krijgsmakker en handlanger is de Hofnar Rigoletto, die al niet veel beter is dan zijn meester. Alle slachtoffers van de Hertog worden door hem bespot. Rigoletto wil zich  in zijn privé-leven goed gedragen. Als vader van een in het geheim opgegroeide dochter is Rigoletto liefdevol. Maar wat hij anderen aandoet zal hem zelf overkomen. Zonder het te weten wordt hij medeplichtig aan de ontvoering van zijn eigen dochter Gilda, en ten slotte zelfs aan haar dood. Wat Rigoletto ervaart als de vloek van de  Graaf Monterone, (met wie hij de spot drijft) zal slechts de consequentie van zijn eigen daden zijn.

Alle operavoorstellingen in Opera Royal de Wallonië worden voorafgegaan door een inleiding tot de show die voor iedereen toegankelijk is. De afspraak is 30 minuten voor de voorstelling met een spreker ingesteld voor een relevante presentatie van het werk.

Tickets en meer info zie: www.operaliege.be 

 

Geef een reactie