De feestdagen zijn weer in aantocht. Gezelligheid. En daarbij hoort minstens goede wijn, bier en champagne. Of toch niet? Voor jongeren tot 18 jaar is het normaal om niet te drinken en te roken. Dat geldt ook tijdens het kerstdiner en oudejaarsavond.

Alcoholpreventie werkt.Veel ouders weten dat alcohol slecht is voor de hersenontwikkeling van kinderen. De laatste jaren is dan ook het percentage 12-jarigen dat een glas alcohol gedronken heeft gedaald met 53%. Ook onder 14-jarigen is een flinke daling te zien van 40%. Dat is zeker het resultaat van ouders die duidelijke regels stellen: geen alcohol en tabak tot tenminste 18 jaar. Ook helpt dat sinds januari 2014 aan jongeren onder de 18 jaar alcohol en tabak niet meer verkocht mag worden.

Alternatieven voor alcohol. Maar hoe doe je het nu met de feestdagen? Volwassenen drinken zelf ook bij bijzondere gelegenheden en toch dat glaasje voor je kind inschenken is zo gebeurd. Maar een regel blijft alleen maar duidelijk bij kinderen als je consequent bent. Dus ook bij speciale gelegenheden thuis: geen alcohol als je nog geen 18 bent. En een tip: biedt een feestelijk alcoholvrij drankje aan, bijvoorbeeld een Happy Drink ».

Thuis drinken bepalend voor later alcoholpatroon. Ouders vragen zich vaak af of ze hun kind thuis moeten ‘leren’ drinken; dat is toch beter dan dat hij of zij het later buiten mijn toezicht doet? Toch klopt dat niet. Onderzoek heeft laten zien dat jongeren die thuis drinken op termijn meer gaan drinken, zowel thuis als buitenshuis. Bovendien is er bij hen vaker sprake van problematisch alcoholgebruik. Sterker nog: het feit dat thuis drank beschikbaar is gesteld, is bepalender voor later drankgebruik van jongeren dan het drankgebruik van ouders zelf.

Beste ouders: wees consequent . Het is daarom goed om duidelijk te zijn en te blijven, ook tijdens de feestdagen: geen alcohol en tabak tot 18 jaar. Het loont om de regel vol te houden, uw kind start gezond het nieuwe jaar, en wie wil er nou niet zo’n goed voornemen hebben?

Alle ouders weten van NIX. Inderdaad NIX is de afspraak.

Meer informatie vindt u op de websites Hoepakjijdataan » en NIX ».

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie