Vierdeklasser KVC Oranje heeft voor de tweede keer dit seizoen voor een stunt gezorgd. Thuis in Bleijerheide versloeg de ploeg eerder tweedeklasser Centrum Boys. Nu werd Wilhelmina’08, dat uitkomt in 1D, met 2-1 aan de zegekar gebonden. Bovendien, de zege kwam niet eens gelukkig tot stand, daar waren vriend en vijand het na afloop over eens. Nee, de overwinning voor de thuisclub was verdiend, vond ook Wilhelmina-trainer Dominik Vergoossen na afloop. En als een vierdeklasser op zo’n manier van een eersteklasser wint, mag je gerust van een stunt spreken.

Voor aanvang van het duel, het zou gaandeweg ook niet anders worden, kwam de striemende regen naar beneden. Dat maakte, samen met de forse wind het verblijf langs een (amateur)voetbalveld alles behalve aantrekkelijk. Maar ooit sprak Johan Cruyff de legendarische woorden “Elk nadeel heb zijn voordeel”. Een apetrotse thuisclubtrainer Paul van Putten kwam na afloop met het volgende: ,,Voor aanvang van het duel heb ik de jongens verteld dat ze al met 1-0 voor stonden. ,,Kijk maar”, heb ik ze verteld ,,Een doordeweekse avond, in dit vreselijke weer, op bezoek bij een vierdeklasser, bijna geen publiek langs de lijn, dat denken die jongens van Wilhelmina nu allemaal. Daarom, jullie staan nu al met 1-0 voor.”

Inderdaad, de omstandigheden waren in feite abominabel. Het handjevol toeschouwers dat de barre weersomstandigheden trotseerde, stond onder het afdakje voor de kantine van KVC Oranje. Een deel van de aanwezigen hield het maar bij de warmte in de kantine. Niet gek, want zelfs onder het afdak hield je het niet altijd droog. Maar goed, de doorzetters waren gekomen voor het voetbal en dat ging natuurlijk gewoon door.

Wilhelmina’08 had gekozen voor een terughoudende tactiek. De ploeg van Vergoossen zakte in en probeerde KVC Oranje op die manier uit de tent te lokken, om vervolgens van de geboden ruimte gebruik te kunnen maken. De eerste kans was ook voor de gasten, maar een inzet van Soufyan Eddaoudi werd door doelman Lars van der Weide van oranje uit de linker bovenhoek getikt. Pakweg halverwege het eerste bedrijf kwam KVC Oranje, dat steeds meer grip op het gebeuren kreeg, op voorsprong. Scott Vienerius kon centraal ruimte voor zichzelf creëren. Vervolgens haalde hij met zijn rechter uit. De bal verdween schitterend in de linker bovenhoek: 1-0. Een juweeltje van een doelpunt.

Niet veel later moest Lars van der Weide opnieuw handelend optreden. Dat deed hij bekwaam, door een inzet van Christophe Barrera-Budzynsky corner te tikken. Een paar minuten daarna moest de goalie zich alsnog gewonnen geven. Joey Niesters van KVC Oranje maakte binnen de zestien een overtreding op Dirk Kusters, scheidsrechter Tom Dragstra wees terecht naar de stip en Viteslav Körner schoot de 1-1 in de linker bovenhoek. Het had niet veel gescheeld of de thuisclub was voor de thee opnieuw op voorsprong gekomen. Een inzet van Frenk Mayntz, na een hoekschop van Scott Vienerius, ging er echter net niet in.

In de tweede helft leek Wilhelmina in eerste instantie de touwtjes steviger in handen te hebben. Dat duur de echter niet lang. KVC Oranje was meer en meer gelijkwaardig aan de bezoekers en naarmate de tijd vorderde, kreeg je het gevoel dat er iets te halen viel voor oranje-wit, op deze gure avond.

De eerste grote mogelijkheid op 2-1 kreeg Ritch Vienerius. Hj werd door Martijn Sangen in scoringspositie gebracht, maar zag zijn inzet net naast het gastendoel verdwijnen. Het betekende uitstel van executie voor de bezoekers. Een vergelijkbare situatie, met nu Mitch Flecken als aangever, werd afgerond door de mee naar voren gekomen Ruud Vanhauten, verdediger van professie: 2-1.

Dolle vreugde bij KVC Oranje. De dug-out stroomde leeg. Iedereen viel elkaar in de armen, een scenario dat zich enkele minuten later, na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Tom Dragstra nog eens herhaalde. Wilhelmina’08 immers was niet in staat gebleken de achterstand opnieuw ongedaan te maken. Een bekerstunt kon in de annalen worden bijgeschreven. Om het in beeldspraak te formuleren: Wilhelmina’08 was van de regen in de drup gekomen, voor KVC Oranje was er licht in de duisternis.

Archieffoto®Parkstadactueel/Tom de Cock

Geef een reactie