Nationalpark Eifel transformeert in ‘oerwoud van de toekomst’   

 

 

Het 11000 hectare grote Nationalpark Eifel moet zich gaan ontwikkelen tot een oerwoud van de toekomst. In 2034 moet 75 procent van het ook door Limburgse dagjesmensen regelmatig bezochte natuurgebied al in die vorm herkenbaar zijn.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Schutzgebiet en Entwicklungsnationalpark Eifel in relatief korte tijd grote stappen moet maken om de ambitieuze doelstelling van het land Nordrhein Westfalen te realiseren. Zo zijn de actueel de sporen van de Eifel als economisch bos nog steeds duidelijk zichtbaar. Er zijn maar weinig oude bomen van meer dan 160 jaar oud in het gebied te vinden en ook het aandeel van ecologisch belangrijk dood hout, zogenoemd sprokkelhout is gering. Maar er is ook al een trend naar de aangroei tot een loofbos zichtbaar. Twee sectoren die al sinds 1971 aan het economische proces zijn onttrokken geven nu al een spectaculaire inkijk in de natuurlijke ontwikkeling van beukenbossen. Die beukenbossen moeten zich volgens de plannen tot een Beuken-oerwoud van de toekomst gaan ontwikkelen.

Foto©Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie