Wie wordt op 7 januari 2018 nieuwe prinscarnaval op Ghen Heij? Opvolger van huidige hoogheid Rick l hult zich nog in alle geheimzinnigheid

 

 

                                             Traditiegetrouw wordt in Heerlerheide, in carnavalstermen aangeduid als Groeët Ghen Heij, op de eerste zondag in het nieuwe jaar door haar carnavalsvereniging C.V. De Bokkeriejesj de nieuwe prinselijke hoogheid uitgeroepen geïnstalleerd en geproclameerd. Komend jaar 2018 zal dit op zondag 7 januari plaats vinden. Wie op genoemde datum de opvolger zal zijn van huidige hoogheid prins Rick l (Mengelers) blijft uiteraard vooralsnog een mystiek geheim, welke geheim slechts bij enkele vertrouwelingen, lees prinsencommissie van de Bokkeriejesj anno 1898, bekend is. En het is natuurlijk meer als terecht dat de kandidaat-prins die tevens ook als optochtprins wordt aangemerkt, in een eerder moment in volle oprechtheid en overtuiging zijn jawoord heeft gegeven om tot Aswoensdag februari de scepter te zwaaien, zich zelf ook in alle geheimzinnigheid en stilzwijgen hult. Zelfs enige aanduiding hiertoe is in de carnavalswereld eigenlijk als een groot taboe te omschrijven.

De komende prinsenproclamatie van C.V. De Bokkeriejesj wordt als vanouds gehouden in een tot narrentempel omgedoopte grote zaal van het Corneliushuis en begint om 16.11 uur. Uiteraard, en zo hoort het ook, wordt onder grote dank op gepaste wijze afscheid genomen van huidige prins Rick l (Mengelers) die het carnavalsgevoel mee kreeg van zijn ouders. Moeder Karin was immers in 2008 een gevierde prinses bij DG De Geête en vader Patrick is al jaren lid van C.V. de Bokkeriejesj en tevens adjudant van zijn zoon. Het afgelopen regeringsjaar van aftredende prins Rick kenmerkte zich overduidelijk in het gegeven dat hij uit het echte carnavalshout gesneden is. Zijn joviale optreden waar ook hij maar zijn gezicht liet zien, privé of als prins, wekte overal bewondering en sympathie. Vooral dan ook de wijze waarop hij in veel gevallen het voortouw nam en daardoor eigenlijk iedereen “dwong” om mee te doen in de carnavalsbeleving.

Na de abdicatie van Rick gaat narrentempel Corneliushuis, onder het aansprekende seizoensmotto: “ Vier fieës en lach, maak và Ghen Heij éé kluureprach”, in afwachting zijn van de komst van haar nieuwe heerser. Door de Bokkeriejesj wordt, als vanouds, hiertoe weer een aparte procedure in werking gesteld. Tot het onthullingsmoment zal de spanning verder opgedreven worden en vormt omringd door een stemmingssfeer van de bovenste plank. Maar dat is op Ghen Heij geen probleem. Integendeel zelfs. Als vervolgens de op dat moment nog onbekende heerser zijn opwachting maakt zal bij alle aanwezigen ongetwijfeld de adrenaline naar grotere hoogte stijgen en eigenlijk weer naar normaal niveau zakken als bekend is wie dan wel de gelukkige is die de scepter zal gaan zwaaien en behoren gissingen en weddenschappen weer tot het verleden. Installatie en proclamatie voltooien vervolgens de weg van burger tot prins. Op vrijdag 12 januari als de nieuwe heerser receptie houden in narrentempel Corneliushuis en wel van 19.11 tot 23.11 uur, waarvoor iedereen van harte welkom is.

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie