De monumentale, barocke Ballsaal van das Altes Kurhaus Aachen is onbetwist een van de allermooiste zalen in de Euregio. Een schitterende  locatie voor concerten, bals of representatieve events. Ook het aangrenzende, moderne, muziekcentrum Klangbrücke, dat letterlijk over de Kurhausstrasse hangt, biedt een bijzonder decor.

„In Aachen wird Tag und Nacht gespielt. Die Redoute ist das Haupttheater, auf welchem man sich im Namen der vier Könige schlägt“, valt in het Altes Kurhaus in Aken te lezen. De wandtekst uit 1787 vereist tekst en uitleg. Welnu, in de 18de eeuw was de stad Aachen, met haar talrijke warmwaterbronnen, een van de meest geliefde badplaatsen van Europa. Om de talrijke gasten verstrooing te bieden, realiseerde Richard Reumont, op aanwijzing van de gerenommeerde Akense architect Jacob Couven tussen 1782-1786 een speelcasino in een  gebouw aan de Komphausbadstraße. Hoofdattractie aldaar vormde het gelukspel Neue Redoute.  

Het Redoute groeide uit tot sociaal middelpunt van de society In 1842 kocht de stad Aachen het gebouw en doopte het om tot ’Kurhaus’. Tussen 1863 en 1864 werd het Kurhaus uitgebreid met een grote concertzaal met Moorse stijlelementen. Het Kurhaus maakte al snel furore, vanwege de bijzondere akoestiek in de concertzaal. En al helemaal in de periode dat de wereldberoemde Oostenrijkse dirigent Herbert von Karajan als Akense muziekdirecteur fungeerde.

Nadat de stad Aachen in 1916 een nieuw Kurhaus aan de Monheimsallee realiseerde, werd het oorspronkelijk Kurhaus-gebouw, omgedoopt in: das Alte Kurhaus. Decennia bood das Altes Kurhaus plek aan bijzondere tentoonstellingen. Na de realisatie van de Klangbrücke, een centrum voor eigentijdse muziek, kreeg das Altes Kurhaus, in 1998, weer een deel van zijn oorspronkelijke taken terug.

Anno heden biedt Das Alte Kurhaus een stijlvolle ambiance voor iedere sociale gelegenheid. Van familie en bedrijfsfeesten tot bijzondere concerten en theateruitvoeringen. De bijzondere ambiance van een van de mooiste zalen in de Euregio lokt ook altijd weer internationale topartiesten en Tv-persoonlijkheden. Van Claus Maria Brandauer tot Herman van Veen tot Hannelore Elsner en Kathy Mahan.

Duitsland, Herzogenrath, 22 november, 2006.
Discussie scholieren met acteur Brandauer.
Toelichting: in kader van euriade.
foto: Diana Scheilen

 

Het maakt Altes Kurhaus tot een hotspot in de Euregio voor muziek en cultuurliefhebbers die op zoek zijn naar hoogwaardige events. Van klassiek tot Jazz en van eigentijdse wereldmuziek tot bijzondere literaire happenings en theatervoorstellingen. Meer info via: www.altes-kurhaus-aachen.

Highlights Altes Kurhaus in 2018  

 Vr. 07.01. 20:00 Klangbrücke

Weltklassik am Klavier – Impromptus von Schubert, Sonaten von Beethoven und Schumann! Alexander Plotkin.

 

Vr. 02.02. 20:00 Ballsaal

Klassik Lounge 1

Sinfonie orchester Aachen fruhling 2017

Première van een bijzonder nieuw muzikaal highlight. De Aachener Symphoniker geven met ‘Die 4 + 4 Jahreszeiten Tango meets Barock Vivaldi /Piazolla een bijzonder mooi concert. Aansluitend zijn alle toehoorders uitgenodigd voor een gezellig en leerzaam onderhoud met dirigent en muzikanten in de bar naast de concertzaal. Een drankje is in de entreeprijs inbegrepen.

 

24.02. 20:00 Ballsaal

Wort trifft Musik: „AMERICA“

Portrait of Sebastian Knauer

Klassik Echo Preisträger 2017 Sebastian Knauer geeft met “AMERICA” een beklijvend pianoconcert. Het programma is geënt op de 100ste geboortedag van Leonard Bernstein (West Side Story)

 

16.03. 20:00 Klangbrücke

Lieder, Songs & Canciones / Lena Kravets & Tobias Kassung

Cello& Gitaar dat is een betoverende combinatie. Zeker al twee topmusici hun instrumenten laten zingen en versmelten. Cellistin Lena Kravets en gitarist Tobias Kassung combineren romantische werken van Brahms en Schubert met Jazz-Songs van George Gershwin en Ella Fitzgerald, Spaanse Canciones van Manuel de Falla, Russische romances van Michail Glinka en tangoballades van Astor Piazzolla

 

03.06.2018, 17:00 Ballsaal

SPEGTRA 2018 Aachen Guitar Festival / ZORAN DUKIĆ – Guitar Recital

Foto: Mario Majcan

Als opmaat naar het SPEGTRA 2018 Aachen Guitar Festival toont DUŠAN BOGDANOVIĆ zijn wereldklasse. De Kroatische gitarist heeft nagenoeg iedere prijs gewonnen die je in e gitaarwereld kunt winnen. Als solist en kamermuziek ensambles  is hij in meer dan dertig landen en vijf continenten opgetreden. De muziekprofessor doceert daarnaast aan het koninklijk conservatorium in Den Haag alsmede het Escola Superior de Música de Catalunya in Barcelona. In Aken speelt hij werken van Johann Sebastian Bach (zijn favoriet) met eigentijdse muziek van Takemitsu, Henze en  Gubaidulina.

 

Geef een reactie