Landelijk initiatief Buurtgezinnen.nl nu ook actief in Maastricht

Gezinnen die overbelast zijn, krijgen steun van een ander gezin uit de buurt. Dat is in een notendop de kern van het landelijke initiatief Buurtgezinnen.nl. Deze vrijwillige en laagdrempelige vorm van gezinshulp is er nu ook in Maastricht. Welzijnsonderneming Trajekt brengt de gezinnen bij elkaar.

 

Soms kan het gebeuren dat een gezin tijdelijk overbelast raakt. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Ziekte van een ouder, werkeloosheid, slechte schoolprestaties van de kinderen. Noem maar op. In zo’n geval kan het helpen wanneer ouders uit de buurt zich ontfermen over het gezin en op een bepaald gebied extra ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld opvang na school of huiswerkbegeleiding.

 

Ouders op adem laten komen

Doel van de ondersteuning is dat de ouders, die ondersteuning krijgen van een ander gezin, terug op adem kunnen komen en problemen kunnen aanpakken. Doordat hun kinderen worden opgevangen door een gezin uit de buurt. Beide gezinnen maken hier afspraken over met elkaar, de hulp gebeurt op basis van wederzijds vertrouwen en met de intentie om een langdurige relatie aan te gaan.

 

Laagdrempelige vorm van hulp

Het initiatief is reeds succesvol in meerdere steden waaronder Amsterdam, Utrecht, Oss en Roermond. In Maastricht zijn inmiddels meerdere gezinnen die hulp willen bieden, zogeheten steungezinnen. Ook hebben de eerste gezinnen zich gemeld die hulp wensen (vraaggezinnen). De eerste matches worden binnenkort gemaakt door Trajekt. “Het mooie aan deze vorm van hulp is dat het laagdrempelig is. Meestal zijn dit gezinnen die nog niet bij allerlei instanties bekend zijn en in hulptrajecten zitten, maar geholpen zijn met ondersteuning uit de buurt”, aldus projectleider Katrien Jozephs. Wie interesse heeft om zich als steungezin te melden of zelf hulp wenst voor zijn gezin, kan zich melden via www.buurtgezinnen.nl/maastricht-en-eijsden-margraten.

 

Versterking sociale en saamhorige stad

Wethouder jeugd Bert Jongen is blij met dit initiatief: “Het project Buurtgezinnen versterkt het sociale en saamhorige karakter van onze stad. Een stad waar iedereen meetelt en mee kan doen. Soms lukt dat door omstandigheden niet altijd. Het is mooi om te zien dat buurtbewoners dan vrijwillig elkaar ondersteunen totdat iemand weer zelf de regie terug kan nemen.”

Geef een reactie