21 januari – Piano’s Maene Limburg

– Oude Paterskerk Oud Rekem

Patersstraat 36, 3621 Lanaken

Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Ook in België geniet hij grote bekendheid als finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd, waar hij ook de publieksprijs won. Op zondag 21 januari speelt hij om 11.00 een nieuwjaarsrecital in de Paterskerk (Oud-Rekem). Het concert zal gespeeld worden op een nieuwe revolutionaire rechtsnarige concertvleugel van Piano’s Maene. Een uitgelezen kans dus om een toppianist spelend op een innovatieve piano te beluisteren.

Met respect voor het verleden naar heden en toekomst. Er zijn maar weinig ondernemingen waar het zo nadrukkelijk in de bedrijfscultuur is verinnerlijkt als bij gebrevetteerd hofleverancier Piano’s Maene. De nieuwe vestiging in Limburg, een uniek belevingscentrum voor piano en pianomuziek, in de geklasseerde Paterskerk in Oud-Rekem – is het zoveelste bewijs. In een woord fénoménáál!

Wie zijn ogen ten hemel heft, ziet geen grenzen. Het aloude spreekwoord is ook van  toepassing op Piano’s Maene. Chris Maene heeft een familiebedrijf uit 1938, in de tweede generatie – met aanstekelijke passie en toewijding – opgestuwd in de vaart der volkeren. ‘The best piano company possible’ geniet grote internationale reputatie. Begrijpelijk. Bij Piano’s Maene gaat de exceptionele kennis en vakmanschap van 60 gepassioneerde medewerk(st)ers dan ook hand-in-hand met opzienbarende innovatie. Van de bouw van een rechtsnarige ‘Maene-Barenboim concertpiano’, een diruptieve innovatie met uniek geluid, tot nu weer de realisatie van een uniek piano belevingscentrum in een voormalige Paterskerk in Limburg.

Piano Maene realiseert uniek belevingscentrum voor piano en pianomuziek in Limburg

Oud-Rekem, het mooiste dorp van Vlaanderen, heeft sinds september onbetwist het mooiste Piano’s belevingscentrum van Vlaanderen en daarbuiten. Mooier was het niet en mooier gaat het waarschijnlijk ook nooit meer worden. De nieuwe vestiging van Piano Maene in Limburg maakt een grote en beklijvende indruk, direct al bij binnenkomst. Vide, fantastische open ruimte. Je blik wordt onmiddellijk naar boven getrokken. Daar zie je ook het nieuwe, oplopend, schitterend akoestisch plafond, door bijzondere verlichting nog eens versterkt uitgelicht.

Na een eerste blik op de fantastische collectie piano’s springt ook een bijzondere glazen doorkijklift, in het oog. Drie meter breed en aldus ook ruimte biedend aan het vervoer van piano’s. “Die lift was een zoektocht en is speciaal in Italië vervaardigd”, vertelt zaakvoerder Dominique Maene, die de renovatie met bezielende passie in goede banen heeft geleid. En dat in een recordtempo. Opvallend ook de ruimte tussen lift en plafond. De biechtstoelen in de voormalige kerk geven het belevingsgevoel extra cachet. “De conditie van een van de biechtstoelen was heel slecht. Die was aangetast door een zwam. In ons atelier in Ruiselede hebben we de complete achterwand van de biechtstoel gerenoveerd”, geeft Dominique Maene aan.

Fantastische renovatie met respect voor het verleden

Met respect voor het verleden is ook renovatie van de Paterskerk uitgevoerd. Zo is de aangetaste vloer waar vroeger het altaar en banken stonden in nieuwstaat hersteld. Marmeren stenen en patroon zijn identiek aan oorspronkelijk. “We waren als Piano’s Maene al een tijd op zoek naar een vestiging in Limburg”, vertelt Wolf Leye, Sales & Marketing Manager van Piano’s Maene. “De panden die we bekeken boden niet de belevingswaarde die we zochten. Toeval of niet toen we dat bespraken zagen we dezelfde dag een advertentie in de krant dat in Oud-Rekem een kerk te koop was. We zijn gaan kijken en waren meteen overtuigd; dit was het!”

Het koopprijs voor de Minderbroeder kerk, in Oud-Rekem, bedroeg inclusief het historische Clerinxorgel ruim 500.000 euro.  Een bedrag in de orde van grootte van een bedrijfsgebouw. En dat zonder de unieke belevingsmeerwaarde van de Paterskerk.  Koopprijs en renovatie van de historische kerk vergden uiteindelijk echter toch een serieuze investering van 1 miljoen euro. Dat Piano’s Maene daartoe bereid was, was veelzeggend. Het was meer dan alleen een signaal naar de omgeving van ‘we zijn een blijver en geen passant’ of een zeer welkome Euregionale aanvulling impuls voor het pianobedrijf dat met vestigingen in Brussel, Antwerpen, Ruiselede en Gent al op effectieve manier de Belgische markt afdekt.

Nieuwe bouwsteen voor de toekomst van piano en pianomuziek 

Er was ook een dieperliggende reden. “Jonge mensen iets meegeven op het gebied van cultuur en muziek en op die manier een bouwsteen zijn voor de toekomst van piano en pianomuziek was en is de grootste drijfveer van Chris Maene, die met aanstekelijk enthousiasme de bijna vergeten grote traditie van pianobouwers uit het verleden op indrukwekkende manier nieuw leven heeft ingeblazen.

”Dat is het mooiste dat een mens kan overkomen”

Dat zijn zonen Frederic en Dominique, die de dagelijkse leiding hebben overgenomen in derde generatie voortzetten ontroert hem diep. “Dat is het mooiste dat een mens kan overkomen. Dat is een bestendiging en verzekering van onze toekomst op langere termijn. En in breder perspectief ook de toekomst van piano’s in België”, duidt de even bescheiden als gepassioneerde West-Vlaming, die onverminderd zeer actief is in het familiebedrijf.

De unieke vestiging in de Paterskerk is een nieuwe bouwsteen voor de toekomst. In 1707 bouwden de minderbroeders een eigen klooster en kerk ten westen van de dorpskern van Oud-Rekem. Dit pittoreske dorp bij Lanaken werd enkele jaren geleden nog verkozen tot “mooiste dorp van Vlaanderen”.  De laatste paters verlieten Rekem in 2004, en kort daarop werd het klooster afgebroken. Enkel de sinds 1994 beschermde Paterskerk bleef bestaan. Piano’s Maene kocht deze kerk in 2016 en verbouwde ze binnenin tot pianocentrum.

Met respect voor het verleden naar heden en toekomst

De renovatie die onder de bezielende leiding van Dominique Maene heeft plaatsgevonden zorgt niet alleen bij muziekliefhebbers in Limburg en de Euregio, maar ook bij de dienst Erfgoed en inwoners van Oud-Rekem voor groot enthousiasme. Begrijpelijk. De Maene familiefilosofie met respect voor het verleden naar heden en toekomst weerspiegelt zich ook in het oogverblindende eindresultaat in Oud-Rekem.

Concertruimte als kers op de taart

Kers op de taart is de concertruimte op de nieuw gecreëerde tweede verdieping. Niet alleen visueel maar ook akoestisch, een heus juweel.  Maandelijks vinden er bijzondere concertoptredens plaats. Van sterren en toekomstige sterren uit de pianowereld. Van klassiek tot het lichtere populaire genre. De jeugdige finalisten van de vermaarde Steinway Piano Competition hebben de primeur. Ook Nederlandse beste Singer Songwriter de Belgische Ana Runen en Hannes Minnaar, de virtuoze pianist die geregeld concerteert met de Philharmonie zuidnederland en recent grote indruk maakte in het Concertgebouw, in Amsterdam (op een Chris Maene concertvleugel), staan op de programmatie.

Het imponerende Clerinxorgel achter het podium in de concertzaal wordt na renovatie in de nabije toekomst ook betrokken bij concerten. De vraag wie het historische orgel gaat renoveren, tovert een fijne glimlach op het gezicht van Dominique Maene. “Wij zelf natuurlijk! Piano’s Maene werd in 1938 opgericht door mijn opa Albert Maene en mijn oma Zulma Doutreloigne. Mijn opa was muziekleraar en daarnaast kosterorganist. Van zijn buurman orgelbouwer Jozef Loncke leerde hij de kunst van het stemmen. Dus ook die kennis en vaardigheid hebben we in huis.” De woorden verduidelijken: Piano’s Maene is niet alleen Vlaanderens state-of-the-art, het is ook een artisanaal bedrijf dat in haar wereldvermaarde atelier in Ruiselede het ambacht cultiveert.”

Meer info en tickets? +32 89 21 52 72  E-mail: benjamin.bertels@maene.be

Foto’s Piano’s Maene Limburg

Geef een reactie