Nieuwe kans voor werkgelegenheid via ambachtelijk Productiehuis

 

 

De gemeente Heerlen verleent een aanjaagsubsidie van €49.000 voor het eerste pilotjaar 2018 van het project Productiehuis Heerlen, dat wordt ondergebracht bij 100%Heerlen. Daar wordt proefgedraaid met de productie van ambachtelijke, textiele producten in grotere oplages. Tegelijkertijd worden hiermee nieuwe werkplekken gecreëerd waar 27 plussers worden begeleid naar een betere positie op de arbeidsmarkt.

 

100%Heerlen is in november 2011 gestart als leer-/werkplaats in ambachtelijke en creatieve bedrijvigheid. Hier zijn de afgelopen jaren tientallen uitkeringsgerechtigde jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt met succes begeleid.

 

Maatwerkproducten

Bij 100%Heerlen bleek de afgelopen jaren dat er behoefte bestaat aan maatwerkproducten in wat grotere oplages. Producten van eerlijke materialen met een ambachtelijk-creatieve vormgeving zijn groeiende waarden bij consumenten en bedrijven: denk bijvoorbeeld aan bedrijfskleding en relatiegeschenken. 100%Heerlen kan echter niet voldoen aan die vraag, omdat de nadruk nu vooral ligt op de leer-/werktrajecten.

 Voedingsbodem. Productiehuis Heerlen gaat proefdraaien met een meer commerciële aanpak. Niet alleen eigen ontwerpen worden geproduceerd, maar ook producties in opdracht van andere bedrijven en organisaties. Volgens wethouder Martin de Beer is het is de bedoeling om over twee jaar een zelfstandig bedrijf te zijn. “Vanwege de goede ervaringen bij 100%Heerlen is de verwachting dat het Productiehuis haalbaar is. De creatieve industrie is bovendien een belangrijke voedingsbodem voor de lokale economie. Daarom verleent de gemeente een aanjaagsubsidie voor het eerste jaar.”

 

Werkgelegenheid. In het Productiehuis Heerlen worden de werkzaamheden verricht door 27+ bijstandsgerechtigden met een kortere afstand tot de arbeidsmarkt, die concreet worden begeleid naar werk. Op deze manier levert het Productiehuis ook nieuwe kansen voor werkgelegenheid.

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie