ABP stelt afschaffing ANW-compensatie uit tot 1 mei

 

Als uitvloeisel van acties van FNV Parkstad heeft de ABP de afschaffing van de algemene nabestaande wet (ANW) -compensatie van de ABP pensioenregeling per 1 februari 2018 uitgesteld tot 1 mei 2018. Verder komt er een coulanceregeling voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn of zich alleen tegen extreem hoge verzekeringspremies kunnen verzekeren. Ook kan een deel van de 1,2 miljoen ABP verzekerden bij overheid en onderwijs voor hun dienstjaren tot 1997 een ANW-aanvulling verkrijgen waarmee het inkomensverlies als uitvloeisel van de afschaffing van de ANW-compensatie voor een deel kan worden ondervangen. Om het resterende verschil te compenseren blijft een aanvullende verzekering noodzakelijk.

In de afgelopen maanden regende het klachten over het schrappen van de ANW-compensatie van de ABP- pensioenregeling. Oorspronkelijk wilde ABP, die volgen haar te complex geworden regeling, per 1 januari 2018 schrappen, later werd dit 1 februari 2018. Het schrappen van de redelijke unieke ANW-compensatie  betekent dat nabestaanden van ABP- deelnemers geen recht meer hebben op ANW- compensatie. Die ANW-compensatie is een stevige aanvulling op de reguliere algemene nabestaanden wet uitkering. De maatregel heeft dus grote gevolgen voor de partner bij overlijden. Hij/zij zal genoegen moeten nemen met een gehalveerd of nog lager partnerpensioen. ABP geeft aan dat deelnemers zich hiertegen kunnen verzekeren. De kosten voor oudere mensen zijn echter hoog. De vakcentrales stemden in de Pensioenkamer in met de wijzigingen in de pensioenregeling ABP. Ze werden echter nu teruggefloten door hun achterban.

De ANW-compensatie bij ABP is in 1997 ontstaan toen de overheid de Algemene Weduwen– en

Wezen Wet verving door de Algemene Nabestaandenwet (ANW). Dat kwam mede door

veranderende maatschappelijke en politieke opvattingen over de rol en verantwoordelijkheid van

partners. Lees van met name vrouwen werd verwacht dat ze zelf de kost konden verdienen. Het aantal mensen dat aan de ANW en de nieuwe voorwaarden voldeed, werd daardoor beperkt.

Foto®ParkstadActueel/Tom de Cock

 

Geef een reactie