Gemeente Nuth wil de vijvers bij Nierhoven renoveren.  Afvoer van de te verwachten 6000 m3 slib uit die hierbij vrijkomt is duur en daarom heeft de wethouder ervoor gekozen het materiaal te verdelen over de terreinen in de buurt. Naar eigen zeggen gaat het overgrote deel hiervan gestort worden in de voormalige weilanden tussen de vijvers en de Platsmolenweg.

Dit idee heeft hij jaren geleden tijdens een vorige wethouders periode ook al naar voren gebracht. Destijds is door diverse fracties, waaronder GroenLinks, in de raad aangegeven dat dit niet mogelijk is, daar dit een Europees beschermd natuurgebied betreft. Het voorstel is destijds aangehouden en komt nu dus weer terug.

Nog steeds is het beoogde terrein, maar ook de hele directe omgeving van de vijvers, onderdeel van het Natura 2000 gebied Geleenbeekdal. Hiermee dient zeer zorgvuldig omgegaan te worden en dit moet in de planvorming meegenomen worden. Storten van zeer voedselrijk slib op dit terrein is nu precies wat er níet moet en mag gebeuren volgens de richtlijnen.

Het feit dat volgens de wethouder iemand van de provincie hiermee akkoord is gegaan, betekent alleen dat deze betreffende zijn huiswerk niet goed gedaan heeft.

Komende dinsdag wordt in de raad van Nuth het voorstel ‘stand van zaken Nuthse projecten in de Investeringsagenda Beekdaelen’ besproken. Hier maakt het voorstel voor de aanpak van de vijvers deel uit. Deze plannen zijn niet uitgewerkt en komen volgens de wethouder ook niet meer terug in de raad of inspraak. Hij wil meters maken en heeft geen tijd voor zorgvuldige procedures en betrekken van inwoners, natuur en milieuorganisaties als IVN, de Corio Glana organisatie.

GroenLinks zal zich hard maken tégen het storten van slib in dit kwetsbare gebied en vóor het in inspraak brengen van deze ingrijpende plannen alvorens deze uitgevoerd worden.

Er kunnen andere oplossingen in de buurt gevonden moeten worden voor de het slibstort.

https://www.limburg.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/natura-2000-gebieden/overzicht/#item_1598

Tekst en foto GroenLinks Beekdaelen

Geef een reactie