Le Nozze di Figaro is een van de grootste meesterwerken uit muziekgeschiedenis

 

 

l’Opéra Royal de Wallonie

SONG LANGUAGE : Italian

CONDUCTOR :Christophe Rousset

DIRECTOR : Emilio Sagi

CHOIRMASTER: Pierre Iodice

ARTIST : Mario CassiJudith Van WanroijLeon KošavicJodie Devos Raffaella MilanesiJulien VéronèseAlexise YernaJulie MossayEnrico CasariPatrick Delcour

NUMBER OF PERFORMANCES : 5

DATES : Fri, 06/04/2018 to Sat, 14/04/2018

Le Nozze di Figaro, van Mozart, is een van de grootste meesterwerken uit de muziekgeschiedenis. In april is de opera te zien en te beluisteren in l’Opéra Royal de Wallonie, onbetwist de allermooiste operalocatie zaal in Euregio. Vrijdag 6 april, om 20.00, is de première.    

Synopsis: Een rare, verwarrende dag in het huis van graaf Almaviva en zijn vrouw. Hun bediende Figaro gaat trouwen met hun dienares Suzanne. Maar de graaf die eveneens in de ban is van de knappe meid besluit om vóór het huwelijk zijn ‘meesterlijke voorrecht’ uit te oefenen. Terwijl de jonge Cherubino de eerste commoties van liefde ontdekt, bereidt Figaro een plan voor om zijn meester te laten zien hoe belachelijk deze praktijken van vervlogen tijden zijn.

Le Nozze di Figaro (Het huwelijk van Figaro) is de eerste samenwerking tussen Mozart en de librettist Da Ponte. De opera heeft sinds 1786 een centrale positie ingenomen in de geschiedenis van de opera. De perfecte harmonie tussen de twee mannen zou tweemaal daarna worden gereproduceerd met Don Giovanni en Cosi fan tutte (Thus Do They All). De perfecte verbinding tussen tekst en muziek is bevorderlijk voor het theatrale en houdt de toeschouwers constant in de ban.  In overeenstemming met het komische operagenre, wekken de tegenslagen van de graaf op de lachspieren. De emoties van de adolescent Cherubino zijn ontroerend. En de laatste boodschap, die de praktijken van het Ancien Régime afkeurt, leent zich voor verzoening, een gezonde humanistische boodschap!

Keizer Jozef II accepteerde wat een waarschuwing leek te zijn voor de aristocratie bij het aanbreken van de Franse revolutie. Dit omdat Mozart vakkundig politieke opmerkingen verborgen hield onder een hilarische komedie. De schoonheid van zijn aria’s en ensembles, de buitengewone orkestrale score en de perfecte dramatische balans tonen de solisten en muzikanten op de top van kunst en kunnen.

 

Geef een reactie