De weergoden strooien dit voetbalseizoen behoorlijk wat roet in het eten. Het ronde leder rolde de afgelopen tijd maar zelden. En als dat al gebeurde, was dat beperkt. Hier wél, daar niet. De ene club kon haar duel afwerken, op andere plekken werd weer eens afgelast. Gevolg is dat er een behoorlijke achterstand is ontstaan en dat veel duels moeten worden ingehaald. Daarnaast zijn er clubs met grote(re) achterstanden, met name clubs die niet beschikken over kunstgras. Een in het oog springen voorbeeld is te vinden in de vierde klasse B. RKHBS, club met kunstgras, heeft al 16 duels afgewerkt. WDZ daarentegen, in Bocholtzerheide liggen alleen natuurgrasvelden, heeft de teller pas op 11 staan. De door de KNVB geplande inhaaldagen zijn inmiddels gevuld. Doordeweeks ballen zal onontkoombaar zijn.

Maar goed, de astronomische lente breekt aan. Volgens Wikipedia begint dat jaargetijde op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart. In de jonge jaren van de schrijver dezes werd op school 21 maart als aanvangsdatum genoemd. De weersvoorspellingen voor zondag laten een verwachte temperatuur overdag van meer dan 10 graden zien. Als Pluvius zich dan ook nog enigszins gedeisd weet te houden, kan er zondag gelukkig weer gevoetbald worden.

Een echte Kerkraadse derby staat er in 4B op het programma tussen RKTSV en KVC Oranje. Dat gebeurt aan de Seghemanstraat in Terwinselen. Op die plek troffen beide clubs elkaar ook twee seizoenen geleden. Toen won KVC Oranje met 5-3. Op het einde van de rit echter, RKTSV had in Bleijerheide met 2-1 sportieve revanche genomen, degradeerde oranje-wit, terwijl RKTSV op een verdienstelijke zesde plek op de ranglijst stond.

In de huidige voetbaljaargang liggen de verhoudingen duidelijk anders. KVC Oranje doet bovenin mee. RKTSV kende een zeer moeilijke start, maar lijkt de laatste weken bezig aan herstelwerkzaamheden om degradatie af te wenden. Zo werd onder meer verdienstelijk gelijkgespeeld bij topploeg Voerendaal (0-0). Ook op bezoek bij Kakertse Boys werd een punt gehaald (1-1), terwijl bij Passart/VKC met 3-2 werd gewonnen.

Als we de statistieke verder bestuderen valt op dat RKTSV ook de resterende drie wedstrijdenpunten, in totaal hebben de blauw-witten er acht, in een uitwedstrijd heeft behaald, uit bij SV Brunssum, dankzij een 2-0 zege. Thuis staat de ploeg dus nog volkomen droog, reden genoeg om daar verandering in aan te willen brengen. Voor KVC Oranje zal dat betekenen dat men zal moeten waken voor onderschatting. Een kat in het nauw kan immers rare sprongen maken.

RKTSV en KVC Oranje heten u graag welkom, zondag aan de Seghemanstraat, om 14.30.

Foto®Pakstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie