Tijdelijke tentoonstelling historische foto’s in Heerlerheide

 

           Uniek samenwerkingsverband Heemkundevereniging, BIZ/Ondernemers  en Weller

 

 

Onlangs was er in het leegstaande pand aan de Caeciliastraat 28/ hoek Wannerstraat in Heerlerheide volop bedrijvigheid waar te nemen. Passanten vroegen zich dan ook af wat hier de bedoeling van was. De begrijpelijke redenatie was dan ook of er weer een nieuwe ondernemer van start zou gaan. Zou uiteraard alleen maar goed zijn voor het winkelcentrum. In dit onderhavige geval was dit helaas (nog) niet het geval. De vraagstelling wat de gesignaleerde bezigheden dan wel inhielden werd al gauw ontrafeld toen de passanten zagen dat er oude foto’s en een kleurrijke banner van Heerlerheide werden opgehangen.

Welnu, het bleek dat de etalage van dit leegstaande winkelpand de komende periode gebruikt zal worden voor een expositie van foto’s uit de geschiedenis van Heerlerheide c.q. Groeët Genhei. Genoemd project is overigens een uniek samenwerkingsverband van Heemkundevereniging Heerlerheide, BIZ-vereniging Heerlerheide (Ondernemersvereniging winkelcentrum) en Weller. Het idee over deze fototentoonstelling is al verleden jaar ontsproten bij Heemkundevereniging Heerlerheide en lokale politicus Marco Peeters. Het idee kreeg dan ook de nodige ondersteuning zodat het verleden week, gerealiseerd kon worden en eenieder op een leuke wijze kennis kan gaan maken met de (foto)-geschiedenis van Heerlerheide.

De prachtige zwartwit foto’s die nu al opgehangen zijn betreffen weliswaar een eerste aanzet. Uiteraard zal de collectie binnenkort nog uitgebreid worden. Naar we vernemen zullen buurten, scholen, kerken, verenigingen, het mijnverleden, de middenstand en nog veel meer interessante foto wetenswaardigheden aan bod komen. Tegelijkertijd met het ophangen van de foto’s door de heren Otto Vandeberg en Sjef Janssen (Heemkundevereniging), Marco Peeters (politicus) en Paul Leufkens (Weller) werd ook een heel kleurrijke Heemkunde banner aangebracht. Otto Vandeberg gaf aan dat de afbeeldingen en kleuren, welke in de banner zijn verwerkt, allemaal een historisch betekenis hebben. De beeltenissen betreffen de voormalige mijnschacht van de ON lll, de watertoren Vrieheide en de kerk St. Cornelius. De kleur zwart symboliseert de steenkool, paars de heide,  bruin de bruinkool, wit de zilverzand en groen uiteraard de groenvoorziening. Kortom, het foto/bannerproject, ook al is het maar tijdelijk, is zeker een kijkaanwinst in het winkelcentrum Heerlerheide. Dientengevolge dan ook de moeite waard om een blik te werpen op de etalage, welke etalage het gevoel van leegstand dan ook helemaal naar de achtergrond duwt. Prima initiatief dus op een goed in het zicht liggende locatie.

Foto:©Callie Steijaert

Geef een reactie