Op woensdagavond 9 mei 2018 organiseert het Nederlands Mijnmuseum een presentatie over de veranderingen in het landschap als gevolg van de mijnsluitingen

Dia-avond Veranderend Landschap

Het Nederlands Mijnmuseum heeft een mooie en bijzondere diacollectie in zijn bezit over de afbraak van de bovengrondse mijngebouwen. Omdat de maand april in het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018 is benoemd tot de maand van het ‘gemaakt landschap’, organiseren we een avond over het veranderd landschap in #Parkstad.

#Europeforculture #europeeserfgoedjaar

Vanaf 19.00 uur worden de bezoekers ontvangen met een kopje koffie en een stukje vlaai. Na een welkomstwoord en een introducerend filmpje verzorgt Kevin Raetsen een diapresentatie die gaat over de directe gevolgen van de veranderingen voor het landschap. Hierna vertelt Jenny Kranendonk over de sociale gevolgen die deze veranderingen met zich mee brachten. De presentatie wordt aangekleed met filmpjes en muziek. De avond wordt afgesloten met een borrel.

Sloop en verandering

Op 31 december 1974 sloot de Oranje Nassau I als laatste van de 12 mijnen die in Zuid Limburg waren gevestigd. Na de sluiting werd vrijwel alles wat aan de mijnen herinnerde gesloopt en opgeruimd. Het verdwijnen van de mijnen had grote gevolgen voor de aanblik van de omgeving. Naast deze directe zichtbare veranderingen hadden de mijnsluitingen ook gevolgen op het gebied van bijvoorbeeld werkgelegenheid en het verenigingsleven. Wat dit alles heeft betekend voor de mijnstreek wordt in deze presentatie uitgelegd.

Aanmelden

Deelnemers dienen zich van tevoren aan te melden door een mail te sturen naar info@nederlandsmijnmuseum.nl (€ 7,50 p.p.).

Adres: CBS-weg 2, 6412 EZ Heerlen

Aanvangstijd: 19.00u

Parkeren: op het terrein van Carbon6 Heerlen (navigeren op CBS-weg), in het museum krijgen bezoekers een uitrijkaartje.

Archieffoto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie