Het chemisch bestrijden van onkruid is voor veel gemeenten jarenlang de methode geweest om onkruiden op verharding onder controle te houden. Deze wijze van onkruid bestrijden was effectief en relatief goedkoop ten opzichte van andere methoden (o.a. thermisch, mechanisch en handmatig).
Helaas heeft het chemisch bestrijden van onkruid ook negatieve neveneffecten voor mens, plant en dier en zeker ook voor de productie van drinkwater. Het chemische bestrijden van onkruid op verhardingen is hierdoor niet meer is toegestaan.

Met de chemische bestrijding werd voorheen het onkruid tot in de wortel bestreden en gedood.
Omdat de huidig toegestane onkruidbestrijdingsmethoden uitgaan van het uitputten van onkruid zijn meer bestrijdingsbeurten noodzakelijk om de zelfde kwaliteit te behalen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het daardoor tegenwoordig zo zijn dat tijdelijk meer onkruid groeit op bijvoorbeeld trottoirs. Onkruidvrije straten zijn hierdoor geen vanzelfsprekendheid meer.

De gemeente Onderbanken streeft ernaar dat de wegen en trottoirs er netjes en verzorgd uitzien. Daarom heeft de gemeente Onderbanken vooruitlopend op het verbod de afgelopen jaren al gezocht naar alternatieven.
Voor het komende groeiseizoen zal een zogenaamde schouwer in Onderbanken de wegen en trottoirs gaan schouwen. Op basis hiervan wordt per situatie de meest geschikte en meest efficiënte methode gekozen om het onkruid te bestrijden.
Het kan in 2018 dus voorkomen dat het onkruid op de ene locatie mechanisch en op de andere locatie thermisch wordt bestreden.
Wanneer dat precies is, is op voorhand lastig aan te geven. Dit is erg afhankelijk van de weersomstandigheden en de onkruidgroei.

Als u de medewerkers die de bestrijding uitvoeren ziet, wilt u dan behulpzaam zijn om uw auto te verplaatsen zodat de parkeerplaats ook een behandeling kan krijgen?

De gemeente verwacht dat inwoners ook hun bijdrage leveren om het trottoir bij hun woning schoon te houden. Een leefbare gemeente maken we samen!

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie