Cheques uitgedeeld door Kiwanis Sinterklaasfabriek

Op donderdagavond 17 mei werden door enkele Kiwanisclubs cheques uitgereikt aan een aantal Zuid-Limburgse goede doelen. Kiwanis is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie, verenigd in lokale serviceclubs, die zich inzetten voor de medemens en in het bijzonder voor kinderen. Op vele manieren proberen de clubs met hun vrijwilligers bij te dragen aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Door het opzetten en uitvoeren van allerlei activiteiten proberen de clubs geld te genereren (fundraising) om vervolgens het bijeengebrachte geld uit te geven aan goede doelen speciaal gericht op kinderen (fundspending).

De Sinterklaasfabriek Maastricht is zo’n project waarmee de Kiwanis geld willen genereren. De doelstelling van dit evenement is om kinderen te laten stralen! In december 2016 en december 2017 werd in de weekends tussen de aankomst van Sinterklaas in Nederland en 5 december, de Sinterklaasfabriek in Maastricht opengesteld voor publiek. Kinderen konden met hun familie een kijkje komen nemen in de Sinterklaasfabriek, die ingericht was in een oude, leegstaande, Mosa fabriek. Daar werd op verzoek van Sinterklaas op verschillende afdelingen en met de nodige bedrijvigheid en hilariteit door de pieten gewerkt aan alles wat er komt kijken bij het feest van de goed Heiligman in ons land: logistiek, pepernotenbakkerij, testen van speelgoed, inpakken en meer.

De kinderen werden daarbij op iedere afdeling uitgenodigd om mee te werken en dat leverde veel blije kindergezichten op. De Kiwanis gaven een deel van de kaarten gratis weg aan gezinnen in financieel moeilijke omstandigheden, zodat ook deze kinderen konden deelnemen. De andere bezoekers kochten kaarten voor dit evenement. De opbrengst van de Sinterklaasfabriek komt na aftrek van de kosten ten goede aan doelen die zich net als de Kiwanis richten op kinderen. Verenigingen en stichtingen leverden vele pietenuren om de Sinterklaasfabriek levensecht te bemensen. Hiervoor kregen de stichtingen een vrijwilligersvergoeding per piet per uur betaald, waardoor zij de clubkas konden spekken of sparen voor een zelfgekozen doel. Met veel plezier hebben vele jongere en oudere pieten de kinderen meegenomen in het verhaal van de Sinterklaasfabriek.

Ook Jeugdkring Chrisko was één van de leveranciers van pieten in december 2016 en 2017. Ze zetten zich in als pieten om geld te verdienen voor hun project 30 handen helpen Nepal. En tot hun grote blijdschap mochten zij op 17 mei ook een mooie cheque in ontvangst nemen voor hun project voor 2018 en 2019: de bouw van een schooltje voor middelbaar onderwijs voor de kinderen in Thali. Eén van de 30 helpende handen van 2018 gaf de aanwezigen nog een enthousiaste toelichting over het project: voor de bouw van een hele nieuwe school is, al is deze naar Nederlandse maatstaven klein en goedkoop, een behoorlijk bedrag nodig. Hiervoor hebben Jeugdkring Chrisko en Himalayan Care Hands gezamenlijk een aantal fondsen aangeschreven, en een toezegging van Wilde Ganzen ontvangen. Maar er blijft €10.000 over die via andere sponsors bij elkaar gebracht moet worden om de begroting rond te krijgen. De ontvangen cheque was voor dit project dus een welkome duit in het zakje.

De Kiwanis zijn van plan in 2018 de Sinterklaasfabriek opnieuw te openen, als er weer voldoende pieten te vinden zijn bij de Zuid-Limburgse verenigingen en er voldoende sponsors bereid zijn om dit evenement mogelijk te maken. De Sinterklaasfabriek heeft een eigen website: sinterklaas-fabriek.nl

Wie meer wil weten over het project 30 handen helpen Nepal kan terecht op de website van Jeugdkring Chrisko: www.jeugdkringchrisko.nl/nepal . Via de Facebookpagina ‘dertighandenhelpennepal’ kunnen de voorbereidingen voor de reis gevolgd worden. Tijdens de reis van 2018 kan de groep ook via ParkstadActueel gevolgd worden, want zij schrijven iedere dag een blog over hun avonturen in Nepal, die ook op deze website geplaatst zal worden.

Een bijdrage voor de bouw in Thali kan op twee manieren gedaan worden: Storting op rekening van Jeugdkring Chrisko onder vermelding van ‘Bouw Thali’ (IBAN: NL95 INGB 0001 2007 22). Wie het bedrag wil aftrekken bij de belastingaangifte kan ook rechtstreeks storten naar Himalayan Care Hands onder vermelding van ‘Thali’ (IBAN: NL78RABO0138257698). Iedere bijdrage is welkom!

Foto’s en tekst Jeugdkring Chrisko

voor meer informatie    www.jeugdkringchrisko.nl/nepal .

 

 

Geef een reactie