België/Italië, 2017 / 93 minuten
Regie: Susanna Nicchiarelli
Met: Trine Dyrholm, John Gordon Sinclair, Annamarie Marinca e.a.
Ondertitel: Nederlands

 

 

 Do. 16 Augustus / 20:00 uur

 Vr. 17 Augustus / 20:00 uur

 Za. 18 Augustus / 20:00 uur

 

Zangeres Nico, onder andere bekend van haar werk met The Velvet Underground, is in haar laatste levensjaar een schim van haar voormalige zelf. Tijdens een tour door Europa gooit ze het roer om.
Singer-songwriter Nico nadert de vijftig en leidt een teruggetrokken leven in Manchester, waar weinig nog doet denken aan haar roemruchte jaren als muze van Andy Warhol en zangeres in de sixties. Ooit werd ze aanbeden vanwege haar legendarische schoonheid, nu maakt ze zich niet meer druk om haar uiterlijk en ook haar carrière lijkt voorbij, tot haar nieuwe manager haar en haar oude band op tournee door Europa stuurt.

Met dit biografische drama wil de Italiaanse regisseur en scenarist Susanna Nicciarelli het beeld dat bestond over de ongenaakbare, niet benaderbare, zangeres, bijstellen. Ze laat Nico (echte naam Christa Paffgen) zien als een mens van vlees en bloed, met uitgesproken meningen. De Deense actrice Trine Dyrholm heeft goed gekeken naar het beeldmateriaal van Nicos laatste optredens. Ze weet het knap te treffen: de robotachtige bewegingen op het toneel, de opengesperde ogen, het verwoede trekken aan haar sigaret. Ook de aankleding van de film is overtuigend: geen gezellige retrosfeer maar de jaren tachtig in al hun troosteloosheid.

Nico, 1988 is een muzikale roadmovie over de wedergeboorte van een dappere en eigenzinnige artieste, moeder en vrouw achter het icoon.

 

SCHUNCK* / verdieping 5
Bongerd 18
6411 JM Heerlen
045 – 577 22 79 (ma-vr | 10-16u)
info@filmhuisdespiegel.nl

Foto Filmhuis de spiegel

Geef een reactie