Ludieke buurtactie kondigt start aan van de Week tegen Eenzaamheid

 

Esmeralda Schölgens en haar collega Marianne van Damme van Lunchroom de Holz ‘mijn Passie’ schrokken van de landelijke en Kerkraadse cijfers rondom eenzaamheid. Tegelijkertijd herkenden zij het probleem vanuit de klantenkring in de lunchroom. Zij sloten aan bij Buurtfeest Holz en zette de Beleefbus Kerkrade in als blikvanger, vervoermiddel en extra rondrit door Kerkrade. Wethouder Leo Jongen stapte als vrijwilliger in de Beleefbus. Het doel van Esmeralda was juist die ouderen naar het buurtfeest te halen die om welke reden dan ook de stap niet maken. Dat kan zijn vanuit eenzaamheid, of simpelweg het geld niet hebben voor één of twee consumpties. De actie werd een daverend succes en wordt volgend jaar vervolgd.

Eenzaamheid
Wethouder Leo Jongen geeft aan dat meer dan een miljoen Nederlanders zich eenzaam voelt. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. Dat is ook zo in Kerkrade. In de Week tegen Eenzaamheid wordt landelijk aandacht gevraagd voor dit probleem. De Week tegen Eenzaamheid 2018 vindt plaats van donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober.

Gemeente Kerkrade pakt eenzaamheid aan
De gemeente Kerkrade investeert al sinds vorig jaar fors in de aanpak van eenzaamheid onder haar inwoners, vervolgt wethouder Leo Jongen. Eenzaamheid is vaak een stil verdriet, mensen lopen er niet mee te koop en je kunt aan de buitenkant niet zien, hoe iemand zich van binnen voelt. Om het probleem aan te pakken werkt de gemeente samen met Ouderenwelzijn van Impuls Kerkrade en met de MeanderGroep.

65-plussers
Eenzaamheid komt voor bij jong en oud. Om het probleem gericht aan te pakken gaat de aandacht in Kerkrade vooralsnog uit naar 65 plussers. In Kerkrade worden altijd al veel activiteiten georganiseerd in het kader van ouderenbeleid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meer bewegen voor ouderen en creatieve activiteiten. Het zou fijn zijn als nog meer mensen de weg weten te vinden naar de vele groepsactiviteiten en daarom zullen inwoners worden gestimuleerd om mee te doen aan diverse activiteiten bij hun in de buurt.
Ook verbinden we inwoners, uit dezelfde woonblok of straat, met elkaar. Dat leidt tot gezellige activiteiten, zoals samen eten of TV kijken.

Week tegen Eenzaamheid
In de week tegen eenzaamheid organiseren Impuls en MeanderGroep een groot aantal activiteiten. Onderstaand enkele high-lights uit het programma:
*maandag 1 okt. van 14.00-16.00u Kaffieëklatsj en bewegen op muziek in wijkpunt Kling Nullet
*woensdag 3 okt. van 14.00-16.00u Wienermuziek en informatie over Sensoor (telefonische hulpverlening) in de Hamboskliniek
*op zaterdag 6 okt. heuse afsluiting van 14.00-17.00u Schlagermiddag in het Sjatterhoes

Dit overzicht is te vinden op
https://www.impulskerkrade.nl/activiteiten-tijdens-week-ee…/

U komt toch ook?

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met het Meldpunt Eenzaamheid via het telefoonnummer
045-54 56 351 of e-mailadres info@impulskerkrade.nl

Iedereen die meer wil weten, zich eenzaam voelt of een familielid of bekende heeft met deze problematiek, kan contact opnemen.

Foto-onderschrift: Esmeralda Schölgens van Lunchroom de Holz mijn Passie vlak voor vertrek met 50 ouderen en wethouder Leo Jongen met de Beleefbus op weg naar Buurtfeest Holz

Geef een reactie