TOSCA

GIACOMO PUCCINI

SEIZOEN 2018-2019

Première dinsdag 20 november, 20.00 Opéra Royal de Wallonië-Liège

• Verder voorstellingen op:
• 22 november
• 25 november
• 27 november
• 28 november
• 29 november
• 30 november
• 01 december
• 02 december

De show

Puccini’s opera Tosca staat hoog op de lijst van meest opgevoerde opera’s ter wereld. Geen wonder, want bij deze adembenemende thriller zit je een groot deel van de opera op het puntje van je stoel. Temeer omdat Puccini momenten van de meest sublieme emoties, betoverend poëtische orkestrale effecten en zijn beroemdste melodieën met elkaar wist te vermengen. Tosca vertegenwoordigt de essentie van Puccini’s kunst en je hoeft alleen het gebed van Floria, Vissi d’arte of het afscheid van Cavaradossi, E lucevan le stele , te noemen Geïnspireerd door het toneelstuk van Victorien Sardou dat Puccini in 1889 had gezien, gespeeld door de grote Sarah Bernhardt, is Tosca een groot werk van het dramatische repertoire die de immense schoonheid van de muziek weerspiegelt.

Synopsis: Tosca speelt zich af in een politiek onrustige tijd. Rome is nog maar net heroverd door koningsgezinden. De geheime politie is overal op zoek naar republikeinse rebellen die de stad korte tijd in handen hadden. De gevangenissen zitten vol met politieke gevangenen. Mensen verdwijnen. In deze tijd zijn de beroemde zangeres Tosca en de schilder Mario verliefd op elkaar.

Als Mario een politiek vluchteling helpt, wordt hij gevangen genomen. Tosca belandt in de kamer van de sadistische politiechef Scarpia voor een kruisverhoor. Ze ontkent iets te weten, waarop Scarpia haar geliefde Mario laat martelen. Tosca hoort het gegil. Ze zwicht en verraadt de schuilplaats van de vluchteling.

De zwaargewonde Mario (Roberto Alagna) verraadt zijn republikeinse sympathieën tot wanhoop van Tosca. Mario is ten dode opgeschreven. Dan doet Scarpia Tosca een voorstel: in ruil voor seks kan Mario een nepexecutie krijgen. Wanhopig richt Tosca zich tot God. Vervolgens stemt ze toe. Op voorwaarde dat Scarpia eerst een brief voor haar schrijft waarmee Mario en zij het land uit kunnen vluchten. Terwijl hij schrijft, grijpt zij stiekem een mes van tafel. Niet veel later vermoordt ze hem.

Op het dak van zijn gevangenis neemt Mario afscheid van het leven (E Lucevan Le Stelle). Dan verschijnt Tosca voor hem met de vrijgeleidebrief van Scarpia in haar handen. Veel tijd voor omhelzingen is er niet. Mario moet zijn nepexecutie ondergaan, maar dan blijken de kogels toch echt. Tosca werpt zich op zijn dode lichaam. De moord op Scarpia is ontdekt en agenten schreeuwen dat Tosca hiervoor zal boeten. Ze rent naar de rand van het dak en springt haar dood tegemoet.

Introductie:
Alle operavoorstellingen in Opera Royal worden voorafgegaan door een educatieve introductie die voor iedereen toegankelijk is. Ze vinden plaats 30 minuten voor aanvang van de voorstelling, in gezelschap van een operaspecialist om een relevante presentatie van het werk te geven.

Tickets zijn verkrijgen via: www.operaliege.be

Foto operaliege

Geef een reactie