Stapelmuren bouwen met Kunradersteen voor de vroedmeesterpad


In Zuid-Limburg komen op sommige plekken nog vroedmeesterpadden voor. Deze padden zijn erg zeldzaam, ze stellen hoge eisen aan hun omgeving en zijn misschien daarom wel de kroon op de
Zuid-Limburgse natuur. Gelukkig maken deze padden dankbaar gebruik van de aanpassingen die we voor hen kunnen maken in het landschap zoals de aanleg van speciale poelen en stapelmuren. Stichting IKL organiseert zaterdag 17 november een workshop ‘’stapelmuren bouwen’’ met het lokaal voorkomende Kunradersteen, om kennis te verspreiden.

De workshop bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Tijdens de theorie wordt uitleg gegeven over Kunradersteen, een lokaal gesteente dat al in de tijd van de Romeinen werd gebruikt voor het bouwen van huizen. Ook krijg je een rondleiding door de Kunradersteengroeve. Hierna wordt kort ingegaan op de ecologie van vroedmeesterpadden en de theorie van het bouwen van stapelmuren. Na een kop koffie gedronken te hebben en een stuk vlaai gegeten, ga je aan de slag met het bouwen van muren in het leefgebied van de vroedmeesterpad. Zo levert deze workshop gelijk nieuwe biotopen voor deze zeldzame pad en help je mee bij het voortbestaan van de vroedmeesterpad.

Deze dag wordt georganiseerd door de Kunradersteengroeve vanuit de expertise van het gesteente en stichting IKL als expert van de soortenbeschermingsprogramma’s en het bouwen van stapelmuren. De workshop vindt plaats van  9:00 tot 16:00 uur. We starten de dag op de Kunradersteengroeve, Bergseweg 30 in Voerendaal. ’s Middags gaan we naar de locatie rondom de Kunderberg waar we de stapelmuren bouwen. Je lunch, stevig schoeisel, werkhandschoenen en werkkleding neem je zelf mee. Voor koffie, thee en vlaai wordt gezorgd. Deelname aan de workshop is kosteloos.

Aanmelden voor deze workshop via mail bij Henk van Kuijk: h.vankuijk@ikl-limburg.nl.

Foto Vroedmeesterpad © R. Geraeds

Geef een reactie