Levering nieuwe Electrische bussen stropt, verbod voor dieselauto’s in Aken centrum opnieuw actueel

Van de veertien Elektro bussen die de stad Aachen twee jaar geleden bij het bedrijf Sileo in Salzgitter bestelde is er tot dusver slechts een geleverd. En die functioneert tot dusver meer slecht dan goed. De Akense vervoermaatschappij ASEAG onderzoekt nu naarstig naar alternatieven.  Door de stroppende levering kan Aken namelijk waarschijnlijk niet voldoen aan de zogenaamde Luftreinhalteplane. Dat wederom betekent dat een verbod voor dieselauto’s in de Akense binnenstad opnieuw opportuun is. 

De Duitse overheid heeft de luchtkwaliteit in de Duitse binnensteden tot topprioriteit verklaard. Wegens overschrijding van de steeds strengere normen is een groeiend aantal steden en zones een rijverbod voor auto’s met een dieselmotor van kracht. Aken behoort tot de steden die zich in de kritische zone bevinden. Een rijverbod voor dieselauto’s zou in de Euregionale stad een forse klap voor bedrijfsleven en middenstand betekenen. Ook de stad Aken zou forse inkomsten verliezen en daarnaast op forse kosten worden gejaagd om het rijverbod voor dieselauto’s te controleren en te handhaven.

Vandaar dat het Akense stadsbestuur inzet op een reeks van maatregelen om zonder verbod voor dieselauto’s toch onder de wettelijke voorgeschreven grenswaarden te blijven. Het vervangen van de luchtvervuilende stadsbussen is een belangrijk element in het zogenoemde Lufreinhalteplan.          

 Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno    

Geef een reactie