JONG TALENT WERKT
Kengetallen
Aantal PPL-leerlingen uit Simpelveld: 8 | Aantal PPL-leerlingen uit Voerendaal: 11 | Aantal bedrijven en non-profitorganisaties in Simpelveld waar PPL mee samenwerkt: 35 | Aantal bedrijven en non-profitorganisaties in Voerendaal waar PPL mee samenwerkt: 7.
In de verhalenserie Jong Talent Werkt stellen de gemeenten Voerendaal en Simpelveld u graag voor aan een aantal jongeren, voor wie studeren of werken niet vanzelfsprekend is. U leest welke talenten deze jongeren hebben en wat zij allemaal moeten doen om die te kunnen benutten. En dat zij zoveel meer zijn dan de ‘jongeren met een Wajong-uitkering of speciale begeleiding’. Behalve de jongeren, komen in deze serie een aantal professionals die met hen werken aan het woord.
Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in de begeleiding naar werk van deze jongeren. Daarom kiezen sommige scholen ervoor specifiek aandacht te hebben voor de overstap naar werk en zich hiervoor ook in te zetten, bijvoorbeeld het Beroepscollege Parkstad Limburg. In het artikel van vandaag vertelt een medewerker van de Praktijkschool hoe zij de jongeren naar werk begeleidt.
Zaaien en oogsten in ‘De Arbeidstuin’
“Elke leerling een baan,” dat is het doel van Praktijkschool Parkstad Limburg (PPL). Om deze doelstelling kracht bij te zetten, lanceerde de Praktijkschool in april 2018 ‘De Arbeidstuin’. Een uniek initiatief dat moet bijdragen aan een nog betere doorstroom van school naar werk. Een kwestie van zaaien en oogsten. Bij PPL worden talenten ontdekt en verder ontwikkeld, zoeken ze actief naar samenwerking met bedrijven en organisaties. In ‘De Arbeidstuin’ komt dit allemaal samen. PPL-medewerker Alexandra Claessen legt uit hoe het werkt.
“PPL leidt jongeren gefaseerd via stages naar vacatures,” vertelt Alexandra. “We onderscheiden drie fases. In de eerste fase lopen de jongeren intern stage door bijvoorbeeld klussen te doen op school. De tweede fase bestaat uit een maatschappelijke stage bij een non-profitorganisatie. En in de derde, tevens laatste, fase loopt de jongere stage bij een bedrijf. Op deze wijze werken we heel doelgericht richting de arbeidsmarkt. In de tweede en derde fase is er daarom ook veel aandacht voor zaken zoals algemene arbeidsvaardigheden en solliciteren. Jongeren worden getraind door middel van gesprekken en video-interacties. Daarbij ligt de klemtoon altijd op ‘tips & tops’. Met andere woorden: Wat kun je goed en wat kun je nog verbeteren?”
“Dat werkt,” vervolgt Alexandra. “Je ziet jongeren opbloeien als ze ontdekken wat ze allemaal wel kunnen. Er schuilt vaak een grote onzekerheid. Ze krijgen na het doorlopen van de opleiding wel een schoolcertificaat, maar geen diploma. Dat is voor velen ontzettend moeilijk. Als het ze dan lukt om een contract te krijgen, is dat fantastisch om te zien.”
“Inmiddels staan er ongeveer 900 bedrijven in onze ‘stagezuil’,” aldus Alexandra. “Er zijn dus echt wel ondernemers die begrijpen hoe belangrijk het is om deze jongeren een kans te geven en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken. Vaak zijn dit mensen die bekend zijn met de doelgroep en daar affiniteit mee hebben. Zij kiezen hier heel bewust voor. Met ‘De Arbeidstuin’ hopen we het aantal contacten met bedrijven verder uit te breiden. Mijn persoonlijk streven is dat we er over een jaar 1200 in ons systeem hebben staan. Dat is broodnodig. PPL beschikt nu over ruim 500 leerlingen. Jaarlijks stromen er ongeveer 80 leerlingen uit en ook weer 80 nieuwe leerlingen in. Die willen allemaal heel graag een baan. Dat lukt als we er samen werk van maken!”

Foto cover Gemeente Simpelveld