Heerlenaar Tristan Delang veroverd brons op NK gewichtheffen

DEBUTANT ZONDER ZENUWEN

 

 

KSV Helios atleet Tristan DeLang heeft brons veroverd op het NK gewichtheffen in Amsterdam. De 30-jarige Heerlenaar, die uitkwam in de klasse -81 kg, realiseerde 110 kg op het onderdeel trekken en 117 kg op het onderdeel stoten.      

Voor het eerste sinds 2014 -KSV Helios atlete Bente Brauwers werd toen in Naarden op 15-jarige leeftijd Nederlands kampioen in de gewichtsklasse tot 69 kg –  maakte gisteren weer een Limburgse atleet zijn opwachting op het NK gewichtheffen. KSV Helios atleet Tristan Delang maakte na vier maanden intensieve voorbereiding zijn NK-debuut. En dat op dertigjarige leeftijd  

De Heerlenaar is dan ook wat je noemt een laatbloeier in de gewichthefsport. Tot drie jaar geleden beoefende hij recreatief crossfit. CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in hoge intensiteit combineert in één trainingsvorm. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden. 

Tristan Delang besloot zich uiteindelijk toch te specialiseren in het gewichtheffen. De Heerlenaar werd lid van KSV Helios. In Simpelveld leerde hij de fijne techniekkneepjes van het gewichtheffen. Delang ontwikkelde zich spectaculair en groeide in korte tijd uit tot een vaste waarde in Simpelvelds  hoofmacht. “Na het kampioenschap in de Oberliga en de promotie naar de Regionalliga verloren we als team vorig seizoen bijna alles. Ik heb toen besloten om me een aantal maanden helemaal te focussen op mijn eigen individuele prestaties”, zegt hij. Deelname aan het NK en daarbij het verbeteren van mijn eigen PR’s – 100 kg bij het trekken en 120 kg bij het stoten – werd mijn grote doel.”

Op 29 september nam Delang deel aan het Piet Legerstee Memorial in Nijmegen; een kwalificatietoernooi voor het NK. Met 97 kilo (trekken) en 117 kilo (stoten) realiseerde hij NK-deelname. Gisteren was het zover. “Nee, ik had geen zenuwen. Daarvoor gebeurde er teveel zowel in het voortraject als ook gisteren tijdens wedstrijd zelf. Begin januari bleek plotsklaps dat mijn gewichtsklasse -77 was geschrapt en dat ik was ingedeeld in de klasse -81 kg. Dat betekende dat ik vier kg moest bijkomen, maar bovenal dat ik vanwege het hogere gewicht ook beduidend meer kilo’s ’moest tillen. In het gewichtheffen wordt immers gebruik gemaakt van de sinclair-factor. Op basis van je lichaamsgewicht krijg je een factor toegewezen en worden de kilo’s, die je als atleet verwerkt hebt, vermenigvuldigd met deze factor. In veertien dagen tijd kon ik dat niet bijtrainen.”

“Een derde plaats plek was echter hoe dan ook het hoogst haalbare. Ik vind het wel jammer dat ik er niet in geslaagd ben om mijn Pr’s op het NK scherper te stellen. Dat had veel te maken met de zeer strenge jurering – en dat vonden alle atleten en trainers – van drie scheidsrechters. Zo begrijp ik nog steeds niet waarom de beurt waarin ik 113 kg bij het trekken realiseerde ongeldig werd verklaard. Het NK was desondanks een mooie ervaring die ik niet had willen missen. Vanaf nu ben ik weer volledig beschikbaar voor het Helios-team in de competitie. ”   

 Foto’s uit het archief van Tristan Delang

Geef een reactie