Gemeente stimuleert bedrijven tot meer energiebesparing

De gemeente Kerkrade heeft in 2018 een actie opgezet om bedrijven te motiveren nog meer aan  energiebesparing te doen en dit ook mee te nemen bij de doelen van het bedrijf. Het onderwerp energiebesparing staat bij de gemeente (Duurzaam Kerkrade), maar ook provinciaal en landelijk hoog op de agenda.

Energie besparen loont

Vaak wordt gedacht dat het uitvoeren van energiebesparende maatregelen wat betreft geld niet loont, bijvoorbeeld omdat het lang duurt voordat je de kosten hebt terug verdiend. Met het project heeft de gemeente bedrijven uitgelegd dat energiebesparing niet moeilijk is en zeer zeker financieel aanlokkelijk. Denk alleen maar aan de versteviging van de concurrentiepositie als men de jaarlijkse energiekosten kan reduceren. Daarnaast worden diverse subsidies verstrekt door de overheid die het treffen van energiebesparende maatregelen nog aantrekkelijker maken.

Hoe ging het in zijn werk?

Bedrijven konden zich opgeven om mee te doen met de actie. Energieadviseurs bezochten de bedrijven en ter plaatse werden besparingsopties en de bijhorende oplossingen met terugverdientijden bekeken. Opmerkelijk was dat bij het bezoeken van de bedrijven niet alleen besparingen werden gevonden op het gebied van de verwarming en de verlichting – waar het project in eerste instantie voor bedoeld was – maar ook aan andere installaties. De bedrijfsbezoeken hebben dus ook nog wat extra’s opgeleverd.

Resultaten

De gemeente verwacht uiteindelijk dat de besparingsmogelijkheden worden omgezet in daden. Inmiddels zijn diverse deelnemers gestart met het opvolgen van de adviezen en het uitvoeren van acties. Elf bedrijven en instellingen hebben in 2018 meegedaan, waarbij achttien onderzoeken gericht op verlichting en/of verwarming zijn uitgevoerd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is plaat.php

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie