Dansvoorstelling ‘W’ is adembenemend goed

T

Samir Calixto presenteert zaterdag 23 februari in Ainsi Maastricht en op donderdag 18 april in Parkstad Limburg Theater Heerlen de dansvoorstelling W. Vvijf imponerende danseressen op moderne bewerkingen van Wagner en geïnspireerd door de filosofie van Nietzsche

W is voor ontstaan aan de voet van de vulkaan Etna.’ De Braziliaanse choreograaf Samir Calixto begon de creatie van zijn nieuwe voorstelling W op Sicilië. Samen met vijf danseressen sprak hij lokale vrouwen over de impact van de vrouwelijke oerkracht van de Etna (ookwel: La Donna) en de rituelen die daar plaatsvinden. Verder geïnspireerd door de filosofie van Nietzsche en de muziek van Wagner maken vijf vrouwen in W de kracht, woede en wellust voelbaar die in de mythes rond vrouwen zo nadrukkelijk aanwezig zijn. W ging op 25 januari jl. in première als de openingsvoorstelling van het CaDance festival in Den Haag.

W is het tweede deel van een tweeluik waarvoor Calixto zich laat inspireren door de filosofische inzichten uit Friedrich Nietzsche’s Also sprach Zarathustra. Nietzsche hechtte grote waarde aan de kennis die in het lichaam is opgeslagen: ‘er is meer wijsheid in het lichaam, dan in de diepste filosofie’. Samir richt zich op het vermogen tot transformatie dat in ons lichaam besloten ligt. Na het introverte en lyrische, door mannen gedanste M, maken in W vijf danseressen met meedogenloze fysieke inspanningen de kracht, woede en wellust voelbaar die in de mythes rond vrouwen zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Op een klankdecor waarin echo’s van Wagners Wesendonck liederen en Tristan en Isolde verwerkt zijn, brengen ze onze obsessieve zoektocht naar de waarheid voor het voetlicht. Ze pellen de lagen af tot alleen hun kwetsbaarheid en barbaarsheid nog te zien zijn.

Website: www.korzo.nl/producties/w-samir-calixto 

Teaser: https://vimeo.com/309608964

.Scènefoto: Joris-Jan Bos.

Geef een reactie