Blauwe diesel bij tankstation De Kissel

 

 Vanaf vandaag is bij het tankstation op de Kissel zogenaamde blauwe diesel verkrijgbaar. Het is de eerste locatie in Zuid-Limburg waar deze milieuvriendelijke brandstof te koop is.

Blauwe diesel is een volledig fossielvrije brandstof, die wordt gemaakt uit afvalproducten van de voedselindustrie; dus niet uit aardolie of aardgas. De voedselindustrie maakt bij het productieproces gebruik van plantaardige oliën. In het verleden werden deze oliën, na afloop afgevoerd als afvalproduct. Nu worden ze gebruikt voor het maken van blauwe diesel.

Blauwe diesel heeft een heel hoog cetaangehalte. Daardoor verbrandt de vloeistof sneller en schoner dan fossiele diesel, met als gevolg minder uitlaatgassen. De brandstof is energie neutraal omdat de planten (die worden gebruikt voor het maken van olie voor de voedselproductie) de CO2 bij de groei uit de lucht hebben gehaald.

Auto’s hoeven niet te worden aangepast om op deze milieuvriendelijke brandstof te kunnen rijden. Wel is blauwe diesel duurder dan gewone diesel. Desondanks zal de gemeente Heerlen met haar dieselauto’s overstappen op deze blauwe diesel. Dit komt ten goede aan de duurzaamheid en de luchtkwaliteit van de (binnen)stad.

Milieuwethouder Charles Claessens: “Door het goede voorbeeld te geven hopen we dat burgers en bedrijven ook de stap zullen maken naar deze milieuvriendelijke brandstof”.

Foto web gemeente Heerlen en  Foto®Parkstad Actueel/ Lucho Carreno

Geef een reactie