Maandag 11 maart verzorgt Olaf Op den Kamp bij het Natuurhistorisch Genootschap een lezing over de Geul. Deze start om 20.00 uur in café Wilhelmina aan de Akerstraat 166 te Kerkrade. Toegang is vrij. 

In deze lezing maken we kennis met de Geul. De Geul ontspringt uit bronnen in het Aachener Wald, vlakbij de Duits-Belgische grens. De prille Geul meandert door de weilanden rondom de dorpen Hauset en Hergenrath. Bij de majestueuze Eyneburg volgt ze een diep ingesneden ravijndal dat volstaat met prachtige voorjaarsbloeiers. Even verderop liggen de voormalige zinkmijnen van Neutraal-Moresnet en Plombières en bloeien Zinkviooltjes op de oever. Bij de Geultunnel houden zich Grote gele kwikstaarten en IJsvogels op. Tussen Plombières en de Nederlandse grens is vrijwel het gehele dal omgevormd tot natuurgebied met bloemrijke hooi- en weilanden met Scherpe boterbloemen erin. Boven het water fladderen ’s zomers Weide- en Bosbeekjuffers.

Langs de Heimansgroeve en de Volmolen stroomt de Geul Nederland binnen. Tussen Epen en Mechelen vinden we veel fraaie vakwerkhuizen. We passeren Klooster Wittem en bereiken de prachtige tuin van Kasteel Wijlre die sterk doet denken aan beroemde tuinen in Engeland. In de hellingbossen groeien wilde orchideeën en een prachtige voorjaarsflora. In het drukke Valkenburg brengen we een bezoek aan de mergelgrotten om daarna in Ingendael op zoek te gaan naar grote grazers en Bevers. Natuurlijk komt ook de kerk van Houthem-St. Gerlach aan bod, evenals de gotische basiliek van Meerssen.

Bij Bunde passeert de Geul het Julianakanaal om dan bij Voulwames in de Maas uit te monden.
Olaf Op den Kamp put bij deze lezing inspiratie uit zijn nieuwe boek De Geul van bron tot monding, dat verschenen is bij Uitgeverij TIC en deze avond ook te koop is.

Foto Olaf Op den Kamp

Geef een reactie