Euregionale Fotowedstrijd en -expositie 2019

 

Euregionale Fotowedstrijd daagt vrijetijdsfotografen uit met thema ‘Heim’

Wat of wie maakt dat we ons ergens ‘thuis’ voelen? Hoe verhouden we ons tot onze leefomgeving of geboortegrond? Hoe bouw je een nieuw thuis op, bijvoorbeeld als vluchteling of migrant? Het Huis voor de Kunsten Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen (B), de Fotobond Afdeling Limburg (NL) en het Deutscher Verband für Fotografie – Rheinland (D) dagen vrijetijdsfotografen uit hier een antwoord op te geven in het kader van de Euregionale Fotowedstrijd 2019. Ingezonden foto’s dienen in brede en liefst ook maatschappelijke zin te gaan over het thema ‘Heim’, wat zowel in het Duits als in het Limburgs dialect ‘thuis’ betekent.

Fotografen kunnen beelden inzenden van hun eigen leefomgeving of geboortegrond of die van een ander. De ander kan in dit verband ook een migrant of vluchteling zijn die een nieuw ‘thuis’ moet zien op te bouwen in een voor hem volstrekt onbekende omgeving. In discussies over migratie lijkt de nadruk vaak meer te liggen op de verschillen tussen culturen en bevolkingsgroepen en inburgeringsvraagstukken dan de overeenkomsten en de wijze waarop nieuwe burgers succesvol integreren en een nieuw thuis opbouwen. Fotografen worden uitgedaagd om ook vanuit deze invalshoek aan de slag te gaan met het thema ‘thuis’ en een (visuele) bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie.

Expositie. Een jury, bestaande uit o.a. Brendan van den Beuken (beeldcoördinator bij de Media Groep Limburg en fotograaf), beoordeelt alle inzendingen en selecteert zestig foto’s voor de foto-expositie die in het najaar van 2019 achtereenvolgens op drie locaties in de Euregio Maas-Rijn te zien is: Limburgs Museum in Venlo (1 t/m 22 september 2019), Städtisches Museum Schloss Rheydt in Mönchengladbach (13 oktober t/m 24 november 2019) en Gemeenschapscentrum Tentakel in Zonhoven (1 december 2019 t/m 12 januari 2020). Tijdens de officiële opening van de foto-expositie in het Limburgs Museum wordt bekendgemaakt welke foto’s en series bekroond worden met een prijs.

Deelname. De Euregionale Fotowedstrijd 2019 staat open voor vrijetijdsfotografen van alle leeftijden. Iedereen die woonachtig is in Rheinland (D) of Belgisch- of Nederlands-Limburg mag gratis deelnemen. Beroepsfotografen zijn uitgesloten van deelname. Er kunnen losse foto’s en series worden ingezonden. Per deelnemer wordt een maximum aangehouden van zes losse foto’s of twee series (van minimaal drie en maximaal zes foto’s per serie) of een combinatie van beide, maar altijd met een maximum van zes foto inzendingen. Alle genres zijn toegestaan. Foto’s inzenden kan in de periode 15 mei t/m 24 juni 2019 door ze te uploaden naar de wedstrijdportal http://euregio.dvf-rheinland.de.

Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/euregionalefotowedstrijd

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie