De Partij voor de Dieren Limburg heeft een oorkonde van mededogen uitgereikt aan de vrijwilligers van Stichting Paard In Nood (SPIN).

 

 

De Partij spreekt met het uitreiken van deze oorkonde haar waardering uit voor de enorme inzet van de vrijwilligers om paarden die in nood zijn hulp te bieden.

 

Doel van de Stichting is om paarden die verwaarloosd, gehandicapt, oud of getraumatiseerd zijn te redden van de slacht. Veel mensen schaffen een paard of pony aan zonder te weten waar ze aan beginnen. Wanneer het dier niet meer als functioneel rijdier ingezet kan worden bijvoorbeeld door een verkeerde aanpak of een blessure wil men van het dier af. Vaak nog jonge dieren worden om deze reden gedood. Met de juiste (medische of gedrags-)therapie kunnen veel paarden nog een goed leven leiden.

Samen met andere vrijwilligers zette Petra in 2007 de Stichting op en zet ze alles in het werk om deze dieren te revalideren, aan de hand te trainen, hun trauma’s te laten verwerken en indien mogelijk te herplaatsen via adoptie. De overheid heeft geen opvang voor paarden voorzien, zoals dat wel voor honden en katten bestaat.

Elke maand heeft de stichting duizenden euro’s nodig. Omdat de relatief kleine stichting moet concurreren met landelijke grote goede doelen is het erg moeilijk om alles uit donaties te  bekostigen. Daarom kwam het idee om een mooie kringloopwinkel te starten die zich sinds oktober 2018 bevindt op de Eikenderweg 37 A te Heerlen. Onder de naam “Doet Goed” worden hoogwaardige gedoneerde spullen weer verkocht, zoals kleding, servies, decoratie artikelen, cd’s, boeken, kleine meubeltjes etc. Zo helpt de paardenopvang veel spullen tegen een lage prijs aan een tweede leven. Voor paardenliefhebbers is er elke 1e en 3e vrijdagavond van de maand een 2e hands paardenspullenmarkt bij pensionstal Equilibre in Klimmen. De opbrengst gaat volledig naar de paarden.

De stichting zoekt altijd hulp voor de winkel of bij de verzorging van de paarden. Ook mensen met een beperking zijn welkom. De Stichting kijkt naar wat iemand wèl kan en niet naar wat iemand níet kan. Op deze manier helpen mensen en paarden elkaar, want het is bekend dat dieren een grote therapeutische werking hebben op mensen.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Limburg, Pascale Plusquin: “Stichting Paard in Nood zet zich volledig in om paarden die afgedankt zijn nog een tweede kans te geven op een dierwaardig leven. Daarnaast speelt de Stichting ook een maatschappelijke rol voor mensen met een beperking en helpt ze mee aan de kringloop economie.  Partij voor de Dieren vindt dat  organisaties als SPIN daarom  maatschappelijke steun verdienen en wil SPIN met deze oorkonde in het zonnetje zetten.

Tekst en foto Partij voor de Dieren in Limburg

 

Geef een reactie