Schrijversbezoek Murat Isik Boekenweek 2019

30 maart 2019 van 19:30 t/m 21:30

Entree: €7,50

Boekenweek 2019 in SCHUNCK met de schrijver van het boekenweekessay Murat Isik over het thema ‘De moeder de vrouw’.

De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat.

Het thema van Boekenweek 2019 kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

De bekendmaking van het Boekenweekthema deed nogal wat stof opwaaien. Een deel van literair Nederland vond het thema niet van deze tijd en men drong op een aanpassing van het thema. Uiteindelijk werd er voor een compromis gekozen

Foto Schunck/ Murat Isik

 

Geef een reactie