Gisteren stond op een mooie zondagochtend de absolute topper in de 6e klasse op het programma; nummer 2 RKHBS ontving nummer 1 FC Geleen-Zuid/Haslou.

De doelstellingen vooraf waren duidelijk; RKHBS had vier punten achterstand en gezien het restprogramma zou alles behalve een zege; min of meer het kampioenschap betekenen voor de bezoeksters.

Kortom er moest koste wat kost gewonnen worden en dat was zeker niet onmogelijk. Werd op wedstrijddag 1 nog met 4-1 verloren, in de 1/8e finale van de beker trokken de roodhemden al na het nemen van strafschoppen aan het langste eind. Beide keren overrompelde Geleen-Zuid RKHBS in de eerste helft waarna het tweede bedrijf duidelijk in het voordeel van de bezoeksters was.

Zaak was dus om vandaag eens vanaf het begin erin te vliegen en duidelijk te maken dat er maar een baas op het veld was. Dat moest dan gebeuren met een team dat tov het gewonnen bekerduel op liefst vijf plaatsen verandert was; Uschi, Sarah en Suus konden weer van “kiet af” beginnen terwijl de hulptroepen vandaag bestonden uit Laura en good-old Loes. Hierdoor stond er een team op de wei dat in alle gelederen optimaal bezet was en voor goed voetbal zou moeten kunnen zorgen.

Zou begon om 11.06 uur een duel dat vanaf het begin op de scherpst van de snede gespeeld werd maar met een overduidelijk veldoverwicht voor de thuisclub. De duels werden fel aangegaan en daardoor ook veelal gewonnen; de combinaties liepen lekker en het wachten was op kansen. Dit wachten duurde niet lang want al na twee minuten kon Danielle hard binnen schieten, maar haar ietwat wilde inzet verdween nog naast het doel.

Vier minuten later stond Suus aan het kanon maar nu kon de keepster redding brengen. Uit alle hoeken en standen werd nu de combinatie gezocht en op het kwartier leek de verdiende 1-0 te komen, maar Laura kreeg de uitstekende voorzet van Danielle vanaf drie meter niet langs de keepster. Nog eens tien minuten later kwam Laura een teenlengte  (ze is niet de grootste, dus is haar teen zeker niet al te groot…) te kort om een voorzet van Nathalie binnen te glijden.

Het was duidelijk en voor iedereen zichtbaar wie de baas op het veld was en vooral welk team met welke bedoelingen het veld in was gestapt. Geleen-Zuid mocht achterover leunen en gokken op een doelpuntloos gelijkspel, terwijl RKHBS vol op de aanval en dus de zege joeg. Voor de pauze waren er nog enkele afstandsschoten van Loes, maar de bal wilde er vooralsnog niet in. Zo gingen beide teams rusten met de “brilstand” op het scorebord en waren de bezoeksters nog 45 minuten verwijderd van het door hun zo gewenste gelijke spel.

In de pauze waren weinig aanwijzingen nodig want er werd gewoon uitstekend gevoetbald alleen moest er nog een goaltje in. Met de twee eerdere duels in gedachten voelde deze gelijke stand zeker niet verkeerd; want het surplus aan conditie zorgde beide eerdere keren ook al voor het overwicht in het tweede bedrijf. Toch was het opvallend genoeg Geleen-Zuid dat wat feller uit de kleedkamers kwam zonder overigens ook maar enig gevaar te stichten. De defensie van RKHBS bestaat al het hele seizoen uit slechts drie speelsters; veldheer Deniece en de twee beesten Uschi en Sarah als “vrouwdekkers” gesecondeerd door misschien wel de beste keepster uit deze klasse Imke; wat na elf competitieduels pas tot acht tegentreffers heeft geleid.

Ook vandaag zat weer alles potdicht en vooral Loes kon uitblinken op de rechterflank met Uschi in haar rug. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de zoveelste goede voorzet na 55 minuten nu wel op waarde werd geschat door Laura en van dichtbij schoot ze de dik verdiende 1-0 binnen. Geleen-Zuid moest nu de verdedigende stellingen verlaten en zo kwam er logischerwijs ook meer ruimte voor de spitsen.

Nathalie speelde op rechtsbuiten weer een hele intelligente wedstrijd; – tikkie breed, tikkie tussendoor, ruimte maken voor Loes – en lobde de bal na exact een uur spelen in de zestien waar de verdedigster heel slap – of niet, kan ik ook zeggen – reageerde en Laura met een “Bergkampiaanse” pirouette toch nog aan de bal kwam en netjes kon afronden. Hiermee bracht ze de stand op 2-0 en was er van enige aanvalsdrang bij de bezoeksters nog altijd geen sprake.

Het leek erop dat het vertrouwen in het winnen van de resterende duels zo groot is, dat ze deze nederlaag voor lief zouden nemen.Want anders valt de houding niet te verklaren. Het team is gewoon goed, heeft op vele plaatsen ook goede speelsters rondlopen, maar liet vandaag de vele toeschouwers niet zien dat zij de terechte kampioen zouden zijn.

In het laatste half uur was het voor RKHBS consolideren van de voorsprong, en op een kans in de 64e minuut na – Imke tikte het schot tot corner – hoefde de defensie niet in te grijpen. Indien Nancy in de 87e minuut haar vizier nog iets scherper had gezet was de schade nog groter geweest. Zo eindigde het duel in een volledig verdiende 2-0 zege voor de thuisclub. Hiermee is de titelstrijd in de poule weer volledig open en zal elk foutje van een van beide clubs in het vervolg beslissend zijn in de titelrace.

Foto RKHBS VR2

RKHBS moet sowieso alles winnen en hopen op een foutje van Geleen-Zuid, terwijl de bezoeksters nu ook elke wedstrijd moeten gaan winnen. Spanning verzekerd in deze klasse waar met Geusselt-Sport en FC Vaesrade/Voerendaal nog twee sterke teams spelen wat het niveau van het damesvoetbal tot een grote hoogte brengt. Zo eindigde de “week van de waarheid” voor de Heerlerbaanse dames met een grote glimlach. Halve finalist beker en nog in de race voor de titel; meer kunnen de dames niet doen; chappeau en complimenten voor de prima wedstrijd van alle speelsters!

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

voor meer foto’s klik op deze link.

 

Geef een reactie