Zaterdag a.s. schrit_tmacher contextprogramma ‘ROMANTIEK NU’ in SCHUNCK  

 

 

 

Het dansfestival schrit_tmacher just dance! presenteert nog tot en met 14 april 2019 internationale moderne dans van hoog niveau op podia in Heerlen en Kerkrade, Aachen (D), en Eupen (B). Zaterdag 6 april zoomt het festival in haar contextprogramma in SCHUNCK in Heerlen met gasten in op nieuwe ontwikkelingen in de internationale danstraditie met de salon ‘Romantiek NU!’ om 11.30 uur. Diezelfde dag vindt ook in SCHUNCK tegen het decor van de tentoonstelling ‘Basquiat, The Artist and his New York Scene’ om 19.00 uur een performance plaats op het snijvlak van kunst en dans door Anthony Nestel en Esther Arribas.

 

Salon ‘Romantiek NU!’. Het programma waarin choreograaf en curator Karin Post samen met gasten spreekt over dans anno 2019 heeft de toepasselijke naam Salon ‘Romantiek NU!’ meegekregen. Dat heeft alles te maken met ‘Giselle’, hét hoogtepunt uit de Romantiek, die deze 23e editie van schrit_tmacher in twee versies op het programma staat: in de festivalopening op dinsdag 12 maart liet de Zuid-Afrikaans sterdanseres Dada Masilo in haar versie zien hoe een moderne vrouw weigert een passieve lijdensrol te spelen en wraak neemt op de geliefde die haar verraadt. Dinsdag 26 maart plaatste Baletto di Roma (IT) hetzelfde ballet in een haast academisch, eigentijds kader. Om het beeld compleet te maken kon het publiek nog vóór het festival plaatsvond, in november 2018, in Theater Heerlen de traditionele, romantische versie zien door Het Nationale Ballet

Aan de ‘salontafel’. Gespreksleider in de Salon ‘Romantiek NU!’ is Karin Post. Vorig jaar organiseerde zij met schrit_tmacher en SCHUNCK de tentoonstelling ‘PUNK+DANS+KUNST’. Ditmaal plaatst zij met wetenschappers en deskundigen uit verschillende kunstdisciplines de uitgangspunten van de romantiek in het nu. Aan haar salontafel schuiven o.m. aan: cultuurfilosoof Maarten Doorman (auteur van ‘De romantische orde’ en verbonden aan de Universiteit Maastricht), Rachel Beaujean (balletmeester van het Nationale Ballet) en componiste Sara Zamboni die een elektronische compositie creëerde, geïnspireerd op op Giselle. Verder zijn er bijdragen van dramaturg en theatercriticus Fransien van der Putt, urban dancer/choreograaf Jop Vermeesch en festivaldirecteur Rick Takvorian.

De Salon ‘Romantiek Nu!’ vindt plaats op zaterdag 6 april, van 11.30-13.30 uur in de Filmzaal (+5) in SCHUNCK. Kaarten € 12,50 zijn verkrijgbaar via www.plt.nl, 045-571 66 07 of vanaf een uur voor aanvang op verdieping +5 in SCHUNCK.

Basquiat als inspiratie. Eveneens op zaterdag 6 april presenteren SCHUNCK en schrit_tmacher de performance ‘The Seafroth Knows Neither Pain Nor Time’ door de kunstenaars Anthony Nestel en Esther Arribas. De performance vindt plaats tegen het decor van de tentoonstelling over Jean-Michel Basquiat (1960-1988) in SCHUNCK en is ook geïnspireerd op het werk en gedachtegoed van de kunstenaar. Basquiat was zeer begaan met het idee van gelijkheid. Nestel en Arribas verbeelden in de andere wereld in een vastberaden choreografie, als een contante metamorfose van het lichaam in een met pigment gekleurde ruimte.

De performance van Anthony Nestel en Esther Arribas vindt plaats op zaterdag 6 april van 19.00-20.00 uur in de Danszaal (-1) in SCHUNCK. Kaarten € 7,50 zijn via www.plt.nl, 045-571 66 07 of vanaf een uur voor aanvang in de hal van SCHUNCK.

Meer info: www.schrittmacherfestival.nl

Foto schrittmacherfestival/StellaOlivier

Geef een reactie