Bach en zijn passiemuziek voor de Goede Week

5 april 2019, van 14:00 tot 16:00 |

HuB. Bibliotheek Kerkrade

Kosten: Leden gratis, niet-leden betalen € 2,50

Reserveren via: info@bibliotheekkerkrade.nl 

of: 045-763 05 20.

 

 

 

Muzieklezing door Pierre Rietrae

De Johannes Passion is twee keer zo kort als de Matthäus, en inhoudelijk zijn beide ‘Passionen’ zelfs tegenpolen. De Johannes begint met een lofzang en eindigt met het leven na de dood, Jezus is de zoon van God, zonder twijfel, terwijl de Matthäus van kaft tot kaft een treurzang is vanwege Jezus’ sterven: het begint met Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen, en eindigt met Wir setzen uns mit Tränen nieder. Jezus is mens, heeft het moeilijk, lijdt pijn, heeft dorst en vraagt aan zijn vader om deze kelk aan hem voorbij te laten gaan.

In de jaren waarin Bach met zijn Johannes Passion bezig was, overkwam hem de grootst mogelijke ellende, zoals het overlijden van zijn vrouw en drie van zijn kinderen. Gek genoeg zit de Johannes Passion vol licht. Dat lijkt een tegenreactie te zijn: het leven gaat door, ook na alles wat je overkomt. Zonder de Johannes is je leven niet compleet, maar dat geldt ook voor de Matthäus. Beide werken worden met elkaar vergeleken.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luistervoorbeelden. Tijdens deze muzieklezingen gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrond informatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, want notenlezen of voorkennis is niet nodig.

 

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie