Zie jij het zitten? Je tijd nuttig besteden en andere mensen helpen?

In Nederland zetten veel mensen zich vrijwillig in voor hun medemens en de maatschappij; ook in Kerkrade is menig vrijwilliger actief. Maar er zijn nog vele nieuwe vrijwilligers nodig! Ook iets voor jou? Doe je mee?

Waarom?. Werken als vrijwilliger kan een echte verrijking van je leven zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, helpt anderen, hebt een zinvolle besteding van je tijd en jouw hulp wordt ontzettend gewaardeerd. Enkele Kerkraadse vrijwilligers zijn gevraagd naar hun ervaringen. Iedere maand lees je een ander persoonlijk verhaal!

Annette Ginsel. Deze maand vertellen we het verhaal van vrijwilligster Annette Ginsel. Zij werkt voor ouderenadvies van Impuls en rijdt voor AutoMaatje van de ANWB.

Ze vertelt: “Impuls biedt preventieve huisbezoeken aan voor ouderen (van boven de 75 jaar, vooral alleenstaanden). Ik plan vrijwilligers in voor de huisbezoeken, regel de uitnodigingen en nog andere administratie.” Annette kwam ongeveer acht jaar geleden bij toeval bij Impuls terecht. Een kennis vertelde haar dat Impuls nog vrijwilligers zocht voor het project valpreventie. Daar wilde ze wel aan meewerken!

Later begonnen de preventieve huisbezoeken, waarbij ze ging helpen. In de huisbezoeken polsen de vrijwilligers of er hulp nodig is en wijzen de mensen op de vele activiteiten voor senioren in de stad.”

“Ik hou niet van thuis zitten, kom graag onder de mensen en wil mijn hulp aanbieden” legt Annette uit. “Het leuke eraan is dat je omgaat met allerlei soorten mensen, het is heel afwisselend. En soms, bij oudere en eenzame mensen, merk je dat ze echt blij zijn dat er iemand over de vloer komt. Dan ben ik blij dat ik kan helpen. Stel nou dat je zelf oud bent en hulp of gezelschap nodig hebt! Het is een mooie tijdbesteding”.

Annette rijdt ook als AutoMaatje voor mensen die zelf niet van A naar B kunnen komen. Met ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding.

“Het zijn bijvoorbeeld ritjes naar het ziekenhuis of een winkel” zegt Annette. “Je kunt zelf aangeven hoe vaak en wanneer je wilt rijden. We hebben momenteel maar 7 chauffeurs in Kerkrade, er zijn zeker nieuwe mensen nodig!”

AutoMaatje. Doe jij ook graag iets voor een ander? Maak dan eens een ritje met iemand uit jouw buurt als AutoMaatje. Alle ritjes helpen! Meld je aan op www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje

Op de website www.vrijwilligerswerkparkstad.nl zijn er ook altijd vacatures voor vrijwilligers te vinden.

Volgende maand is het verhaal te lezen van een vrijwilliger op een heel ander gebied. Vrijwilligers zetten zich op heel diverse manieren en plekken in!

Foto gemeente Kerkrade

Geef een reactie