De ‘West Side Story’ voor viool in Theater Heerlen 

 

 

 

Qua muzikale opwinding is het een soort West Side Story voor de viool, de Serenade voor viool en orkest van Leonard Bernstein. Op vrijdag 10 mei in Theater aan het Vrijthof te Maastricht (aanvang 20.00 uur) en zaterdag 18 mei in Theater Heerlen (20.00 uur) zorgen Liza Ferschtman en de philharmonie zuidnederland onder leiding van Jamie Phillips voor een stevige dosis Amerikaanse swing met de Chairman Dances van John Adams en Bernsteins Serenade.

 

Dvoráks Zevende Symfonie staat deze keer voor de relatie tussen de Verenigde Staten en Antonin Dvorák die er persoonlijk voor zorgde dat de Amerikanen hun eigen wortels in de muziek lieten doorschemeren. Antonin Dvorák gaf aan het einde van de negentiende eeuw de Amerikaanse muziek een impuls door componisten te leren gebruik te maken van de eigen traditionele muziek. Dat hebben we geweten. Terwijl Dvorák altijd trouw bleef aan zijn Boheemse tongval, zoals die ook doorklinkt in zijn Zevende Symfonie, begonnen de Amerikanen swing, populaire muziek, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden te verwerken. De resultaten zijn en blijven enerverend. Vooral als philharmonie zuidnederland samen met vioolfenomeen Liza Ferschtman die prachtige Serenade van Leonard Bernstein aanpakt. Bernsteins werk is bijna een prototype van een werk van een Amerikaanse componist. De vorm is klassiek, maar de referenties aan jazz, blues, pop en musical zijn legio. Een tongval die Bernstein op het lijf geschreven is en die ook Liza Ferschtman bijzonder goed ligt. Musicweb noemde haar opname van het werk al een ‘impressive achievement’ en schaarde de registratie onder de beste die er bestaan. Dat belooft wat.

 

Ook de Chairman Dances van John Adams hadden met hun openlijke verwijzingen naar de ballroom-danssalon alleen maar in de Verenigde Staten kunnen ontstaan. Dirigent Jamie Phillips neemt het orkest op aanstekelijke wijze mee naar deze verleidelijke dansschool met Chinese invloeden (het werk kreeg een plek in de opera Nixon in China) en zorgt mede voor een concert waar ongetwijfeld veel over nagepraat gaat worden.

 

Programma

philharmonie zuidnederland

Liza Ferschtman, viool

Jamie Phillips, dirigent

Adams – Chairman Dances

Bernstein- Serenade voor viool en orkest

Dvorák – Symfonie nr 7

Digitale concertinleidingen

De philharmonie zuidnederland stelt haar publiek graag in de gelegenheid om optimaal voorbereid naar het concert te gaan. Daarom heeft het orkest bij ieder abonnementsconcert een digitale video-inleiding gemaakt. Zo kan het publiek zich thuis, op ieder gewenst moment, verdiepen in de achtergronden van de muziek die live tijdens het concert te horen is. Deze digitale video-inleidingen worden bovendien gemaakt door de eigen musici – wat zorgt voor een nog persoonlijkere blik op het orkest. De digitale video-inleiding wordt voor aanvang van het concert per e-mail verstuurd en is vanaf dat moment ook te bekijken op www.philharmoniezuidnederland.nl/concertinleiding.

Foto geleverd door Torena Publiciteit/Foto: Marco Borggreve

Bewerking: Studio Luidspreker

 

Geef een reactie