Op donderdag 19 september 2019 gaat in Brunssum de nieuwe mars van Jo Vliex in première. Het stuk, The Liberators, is een eerbetoon aan de Amerikanen die in 1944 Brunssum bevrijdden. Het stuk wordt ’s avonds op het Lindeplein uitgevoerd door Harmonie De Bazuin.

Brunssumer Jo Vliex (76) componeerde The Liberators als een ode aan de Amerikanen die in 1944 de vrijheid naar Brunssum en Limburg brachten, en met name aan hen die vielen in deze strijd. Om die reden heeft hij in zijn compositie delen van het Amerikaanse volkslied als leitmotiv verwerkt.

The Liberators is een mars van 3 minuten en 20 seconden. De première op donderdag 19 september is onderdeel van de Brunssumse Bevrijdingsfeesten. Deze feesten vinden vier dagen lang plaats, van donderdag 19 september tot en met zondag 22 september 2019. De thema’s zijn Herdenken. Vieren. En Verbinden.

Bevrijdingsfeesten .Op donderdag 19 september is er ’s avonds een herdenking of het Britse ereveld. Bij die gelegenheid ontvangen de 328 Britse soldaten die daar begraven liggen, het Ereburgerschap van de gemeente Brunssum.

Op vrijdag 20 september vindt in het Vijverpark en op het Lindeplein een internationaal feest plaats voor jong en oud, met muziekoptredens, sport en spel voor jong en oud, en tentoongesteld militair materieel uit de NAVO-landen. Toegang, attracties en concerten zijn allemaal gratis.

Op zaterdag 21 september zijn in de Brikke-Oave debatten en voorstellingen over het thema ‘vrijheid’. ’s Middags is er een debat met onder meer Maarten van Rossem. ’s Avonds vindt een opvoering plaats van ‘Vrijheid – En wat Nu?’, een theaterstuk dat speciaal is geschreven voor de Brunssumse Bevrijdingsfeesten.

Op zondag 22 september is er op het Koutenveld een Taptoe, met regionale en landelijke toporkesten. ’s Avonds trekt een spectaculaire Ticker Tape Parade door het centrum van Brunssum, afgesloten met vuurwerk in het Vijverpark.

CD. De nieuwe mars van Jo Vliex, The Liberators, is vanaf medio september 2019 ook op CD verkrijgbaar.

Foto-bijschrift:. Op woensdag 1 mei bood componist Jo Vliex de partituur van zijn nieuwe compositie The Liberators aan wnd. burgemeester Gerd Leers van Brunssum aan. De mars gaat op 19 september 2019 in Brunssum in première. Foto: Emile Verhijden.

 

 

Geef een reactie