Pájaros de Verano een Misdaadfilm in exotisch decor

 

Maandag 6 mei en zaterdag 11 mei, 20.00 uur

Colombia/Denemarken/Mexico, 2018, 125 minuten

Regie: Cristina Gallego en Ciro Guerra

Met: José Acosta, Natalia Reyes, Carmina Martines e.a.

Kijkwijzer: vanaf 12, drugs, geweld

 

Maandag 6 MEI / 20:00 UUR

Zaterdag 11 MEI / 20:00 UUR

 

 

**** Volkskrant: “…is als een Colombiaans volkssprookje met declamerende dorpsverteller en fraai gekleurde lokale riten”

De film is gegoten in de vorm van een volkssprookje of oervertelling. En tegelijk lijkt de film – die tot stand kwam met medewerking van de inheemse Wayúu-bevolking – ook op de tv-serie Narcos, over de beginjaren van de Colombiaanse drugsoorlog. Pájaros de Verano voert terug naar de periode daaraan voorafgaand, naar de eerste marihuanatransporten in het noorden van het land.

Wanneer tijdens een dorpsceremonie een ambitieuze jongeman, Zapayet, zijn oog laat vallen op een meisje, heeft haar moeder Ursula zo haar bedenkingen. Ze vraagt een bruidsschat die hij onmogelijk bijeen kan brengen, tot hij bij toeval een paar Amerikaanse hippies ontmoet die een grote partij marihuana zoeken. Hij grijpt zijn kansen, zonder de gevolgen te overzien.  Samen met een vriend zet hij een handeltje op dat doorgroeit en evenals een verschil van mening, in totale wreedheid ontaardt.

Door het verhaal lopen de inheemse rituelen van de Wayuu’s, zoals het opgraven van de doden om de resten te reinigen en de geesten tot nieuw leven te wekken.

De film is een combinatie van antropologische geschiedenis en bikkelharde misdaad. De ZuidAmerikaanse werkelijkheid van nu, voorgebakken op kleinere schaal.

De Zuid-Amerikaanse magisch-realistische traditie volgend, komen vogels bij de familie langs om een waarheid te verkondigen (Pájaros de Verano betekent Vogels van de zomer).

Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

 

 

Geef een reactie