Eighth Grade “reis mee door het brein van een onzeker pubermeisje”

Donderdag 9 mei & vrijdag 17 mei, 20.00 uur

Verenigde Staten, 2018, 93 minuten

Regie: Bo Burnham

Met: Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson e.a.

Kijkwijzer: AL, grof taalgebruik

 

 

Donderdag  9 MEI / 20:00 UUR

Vrijdag 17 MEI / 20:00 UUR

 

**** Filmtotaal: Een perfecte film voor deze tijd. Aanbevolen aan ieder die dertien is of ooit is geweest.

Eight Grade haalde afgelopen zomer het nieuws nadat de film in de VS de gevreesde R-rating had gekregen: hij werd ongeschikt bevonden voor kijkers jonger dan 17 jaar!! De regisseur kreeg de optie om te snijden in de film om deze alsnog geschikt te krijgen, maar hij koos voor een tegenzet: op één dag gratis vertoningen waarbij de filmkeuring niet in acht hoefde te worden genomen.

 

In Eight Grade voert Burnham een onzeker dertienjarig pubermeisje op: Kayla. Ze zit net op de middelbare school en maakt aandoenlijke, stuntelige vlogs. Het Amerikaanse schoolsysteem, waarbij allerlei vaardigheden in een competitie worden gegoten (het ‘meest atletische’ meisje, de ‘grappigste’), werkt niet bepaald mee: Kayla is ‘de stilste’.

Wat volgt is een bewonderenswaardig invoelbare afdaling in het brein van een modern pubermeisje, met sociale kritiek die dikwijls slim verpakt is als licht-wrange grap.

De oprechte eerlijkheid en nieuwsgierigheid waarmee de regisseur kiest voor het perspectief van Kayla, is een verademing.

Het ongemak druipt ervan af. Maar Kayla komt er wel!

Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

 

Geef een reactie