Recept open fruit Vla(ai) van ’t Bakkes va Welte.

 

Telkens als er vlaaien in ’t Bakkes va Welte gebakken worden krijgen we te horen dat de vlaaien wel heel erg lekker zijn en of we het recept kunnen geven. Dit doen we natuurlijk met plezier maar moeten er wel bij vermelden dat de smaak van de Bakkes vlaaien toch zal afwijken of je zou thuis de vlaai ook in een houtgestookte oven moeten bakken.

En dan hier het recept:
1 kg Spelt bloem (Weltermolen)
30 gr droge gist (of 60 gr verse gist)
2 dl melk
300 gr boter
4 st eieren
120 gr (basterd) suiker
5 gr zout
1 pakje Vanillesuiker

Van een kilo bloem krijg je plm. 1800 gram deeg dus genoeg voor pakweg 6 vlaaien. Wil je meer of minder dan moet je het recept even omrekenen
Voor een vla van 26 cm heb je plm. 280/300 gram deeg nodig.

Meng de hele bups door elkaar, het enige waar je op moet letten is dat het zout niet in aanraking komt met het gist. Je kunt het deeg met de hand of met de machine kneden. Deeg moet zijdeachtig aanvoelen en dan afgedekt wegzetten op een warm plekje en plm. 45 minuten laten rijzen, dan afwegen per vla en bolletje maken en weer even laten rijzen en dan uitrollen en op de valplaat leggen en weer even laten rijzen. Voordat je er fruit oplegt vla eerst even met een vork inprikken en (bij “nat” fruit) licht bestrooien met paneermeel.

In een voorverwarmde oven op 220 gr plm. 20 minuten bakken. Vla is goed als hij mooi bruin is en “loslaat” van de rand van de vlaplaat.

Foto  ’t Bakkes va Welte.

Geef een reactie