Zondag 19 mei zijn 3 unieke locaties in Welten gelijktijdig open

 

Voor het tweede opeenvolgende jaar zijn in mei de Weltermolen, hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof en ’t Bakkes va Welte gelijktijdig geopend en kunnen belangstellenden een excursie volgen door en langs deze unieke locaties in Welten.

 

Verleden jaar is er voor de eerste keer een excursie georganiseerd door de mulders van de Weltermolen, de hoogstambrigade van de Loorenhof en de bakkers van ’t Bakkes va Welte en dit bleek een geweldig succes te zijn. Verleden jaar hebben plm. 300 mensen aan deze excursies deelgenomen en iedereen was heel enthousiast. Dit is dan ook de voornaamste reden voor de organisatoren om ook dit jaar de excursie weer op touw te zetten. Deelname aan deze excursie is gratis.

De eerste excursie op 19 mei begint om 12.00 uur bij de Weltermolen, Welterkerkstaat 2, waar je het nieuwe waterrad kunt bewonderen en van een van de mulders uitleg krijgt over de historie en de werking van de watermolen. Vervolgens loop je naar de hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof alwaar je door een lid van de hoogstambrigade uitleg krijgt over de hoogstam cultuur in Limburg en in de Loorenhof in het bijzonder en natuurlijk over de Weltense appel, de Janssen van Welten.

Als laatste kom je dan aan bij ’t Bakkes va Welte waar op dat ogenblik de vlaaien vers uit de oven komen en uitleg gegeven zal worden over bakhuizen in Limburg en over de totstandkoming van ’t Bakkes va Welte.

Dan is het hoogste tijd geworden om even uit te blazen en te genieten van een heerlijk stuk versgebakken vla met een kop koffie of thee en met passende muziek van de Waltine kapel op de achtergrond.

 

De  excursies beginnen steeds bij de Weltermolen om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

De excursie duurt plm. een uur en is voor iedereen toegankelijk. De excursie loopt door het weiland en bij nat weer is passend schoeisel gewenst. Namens de mulders van de Weltermolen, de hoogstambrigade van de Loorenhof en de werkgroep ’t Bakkes va Welte ben je van harte uitgenodigd om een van deze activiteiten te bezoeken of aan deze excursies deel te nemen.

Of kom gewoon lekker een stuk vla eten bij ’t Bakkes va Welte en geniet van de prachtige omgeving en de ontspannen sfeer. Vanaf 13.00 uur ben je welkom aan de Doom 5 in Welten (parkeerplaats Plus supermarkt) en zijn de eerste vlaaien vers in de houtgestookte oven gebakken.

De Waltine kapel zal ook dit jaar weer bij ’t Bakkes voor de juiste Stimmung zorgen.

 

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Vla, koffie, fris enz. kosten bij ’t Bakkes va Welte € 1,50.

Tijdens de bakdag in april is voor de eerste keer Weltesj Speltbroeëd (Weltens Speltbrood) gebakken en verkocht. In no-time was alles weg. Dit heerlijke, in de houtoven op de stenen vloer gebakken spelt brood is op 19 mei ook weer te koop.

Stroop uit de Loorenhof is nu echt bijna op, kom vlug op=op.

In de Weltermolen wordt het Kollenberger speltmeel gemalen en voor € 2,00 verkocht. De speltbloem kost € 2,50 per kilo.

 

Voor meer informatie mail naar jo@klavora.nl of kijk op www.deloorenhof.nl of facebook.com/loorenhof

 

 

Geef een reactie