Finale Limburgse Declamatiewedstrijd 2019

Op de foto Winnaars Limburgse Declamatiewedstrijd 2018 (fotograaf: Hans Simons)

 

Basisschoolleerlingen strijden om Limburgse titel

Op zaterdag 25 mei a.s. vanaf 13.00 uur vindt in DOK6 Theater in Panningen de finale plaats van de Limburgse Declamatiewedstrijd 2019. Deze wordt georganiseerd door Veldeke Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg en is gratis toegankelijk voor publiek. Tijdens de Finale Limburgse Declamatiewedstrijd betreden 28 kinderen uit groep 3 t/m 8 van basisscholen uit heel Limburg een voor een het podium om een gedicht of verhaal voor te dragen in hun eigen Limburgse dialect. Vaak gebeurt dat in de vorm van een ludieke act. Alle deelnemers zijn als winnaars uit de bus gekomen tijdens lokale voorrondes.

 

 De jury bestaat dit jaar uit Hortense Brounts (o.a. voorzitter Veldeke Krink Meestreech), Katja Henz (o.a. bekend van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer), Anke Peters (o.a. oud-winnares Limburgse Declamatiewedstrijd), Herm Pollux (o.a. oud-stadsprins van Venlo) en Ton van de Wijngaard (streektaalfunctionaris). Zij bepalen per categorie (groep 3 en 4, groep 5 en 6 en groep 7 en 8) wie met de eerste, de tweede en de derde prijs naar huis gaat. Tijdens het juryberaad treedt muzikaal talent Jelke Schijlen uit Maastricht op. De presentatie van de Finale Limburgse Declamatiewedstrijd is in handen van leraar en dialectschrijver Hans Jacobs. Een overzicht van de prijswinnaars staat na afloop op www.veldeke.net.

 Over Veldeke Limburg

Veldeke Limburg is de provinciale koepel van tien lokale Veldeke-kringen die over de hele provincie verspreid zijn. Elk van die kringen spant zich in om binnen zijn eigen stad of regio het plaatselijk dialect op

de kaart te zetten. Dat doen ze door allerlei activiteiten te ontplooien, zoals dialectcursussen, voorstellingen met cabaret of revue, excursies, dialectavonden met sprekers of artiesten, het uitgeven van boeken in het dialect enzovoort. De Limburgse Declamatiewedstrijd van Veldeke laat de jeugd op een speelse manier bezig zijn met het voordragen van dialect. De voorrondes worden georganiseerd door de lokale Veldeke-kringen en bibliotheken.

 

Geef een reactie